Dobrý den. Vlastním rodinný dům v okrajové části města. Na půlce pozemku je dům, druhá půlka jen zahrada. Jelikož pořád něco kutím a mám spousty věcí a nářadí, potřeboval jsem pro něj místo. Na konci zahrady jenž je široká cca 12m jsem postavil na betonové patky dřevostavbu 20cm nad zemí pouze z trámků a OSB desek, střecha (krytina lepenka) plochá s mírným sklonem, zakončeno dešťovým žlabem. Rozměr je zhruba 5x8 metrů, výška necelých 2,5m. Žádný ze 3 sousedů s jejichž zahradami sousedím nemá námitky, ale stavba je od jednoho souseda vlevo necelý metr od jeho plotu, vpravo od 2.souseda půl metru a vzadu u 3.souseda je to těsně k plotu, za nímž má soused též stavbu - pergolu. No a tento "zadní" soused bude dům prodávat a už tam někdo z úřadu byl a soused asi bude muset neschválenou pergolu před prodejem zbourat. Bojím se, že tak třeba přijdou i na mě... Tím skládkem jsem si zahradu sice pěkně zakončil a využil tak místo, ale teď jsem dostal strach, že když to mám bez jakéhokoliv povolení, tak že někdo přijde a nařídí zbourání. Celé to buduji posledních skoro 5 let ale až nyní jsem se probudil a chtěl bych mít moji stavbu legálně. Lze toho vůbec nějak docílit, t.j.abych nemusel případně bourat? Vím, že kde není žalobce není soudce, ale přeci jen bych chtěl mít na stará kolena klid... Děkuji Vám za případnou radu lze-li vůbec poradit.


Odpověď

Důležitá je jedna věc, vlastně dvě věci. 1. jak je vaše zahrada vedena v územním plánu??? Protože, takové stavby mohou být povoleny pouze když to územní plán umožňuje.

2. Z dotazu nelze poznat, zda váš rodinný dům je uprostřed zahrady nebo zda kolem domu je zahrada a pak je další pozemek, taky zahrada, který má ale jiné číslo. Protože na pozemku rodinného domu mohou být nějaké stavby úplně bez povolení (ovšem má to přesné podmínky). Na samostatné zahradě pak už nějaký typ povolení musí být vždy….

Takže v rámci samostudia je potřeba si pořádně přečíst § 79 stavebního zákona č. 183/2006 Sb. v platném znění – bod 2 písmeno o) – tam je popsána velikost staveb, které nic nepotřebují a následně si pečlivě přečíst § 25 vyhlášky č. 501/2006 Sb. bod 5 – tam se hovoří o odstupu 2m od hranice pozemku.

Z toho bych vyvodil závěr – pokud tam půjde jen o nesplněné 2m tak bych klidně pro klid duše stavbu vyheveroval a posunul. To se vám podaří. Má to i řešení, že zažádáte o výjimku a úřad za poplatek 5 000,- Kč povede řízení o výjimce…..

Ale asi je nejlevnější tu stavbu o 1 m posunout. Tak hodně štěstí.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování