Dobrý den, loni na podzim jsme zdědili se sestrou barák,který nám otec přepsal. Naši sousedi postavili v r 2017 nástavbu na již postavené garáží. Chci se zeptat jaké máme práva a možnosti řešení, protože se svou obvodovou zdí nalepili na naší stodolu, která tam stojí už 100 let. Nástavbu jim otec i stavební úřad povolil. Problém je v tom, že jejich střecha přesahuje přes naší střechu o cca 70 cm. Původní strechu na naší stodole zakrátili a nad obvodovou zeď si přístavbu zateplují 16cm. Byli jsme již 3x za nimi abychom se domluvili. Oni se obrací na to že jim to otec dovolil. Děkuji za odpověď

Odpověď Základní věc je ta, že právo postavit stavbu se automaticky přenáší na nového majitele. A u účastníků řízení je to podobné. Čili když soused získal stavební povolení a váš otec s tím řešením souhlasil má se za to, že i vy s tím souhlasíte také. Je ale důležité, aby soused dodržel schválený projekt přesně tak jak mu to úřad schválil.

Takže je třeba navštívit stavební úřad, pečlivě nastudovat sousedův schválený projekt a v případě odchylky požádat st. úřad o řešení.

Pokud by ale bylo vše v pořádku, zbývalo by jedině podat občanskou žalobu. To bych ale nedoporučoval ….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování