Dobrý den,
mám dotaz ohledně legalizace stavby „domovní sklad“. V roce 2016 mi byl mojí matkou darován rodinný dům a dále dle stavebního povolení „Domovní sklad“ o rozměrech 8*11 metrů. Bohužel jsem se při přepisu dozvěděl ,že daný domovní sklad není zkolaudován. Stavba začala v roce 1993, dvakrát bylo požádáno o prodloužení z důvodu nedostatků financí (naposledy v roce 1996, povolení o rok prodlouženo). Po-té se již nic neřešilo. Dále jsem zjistil, že během stavby došlo ke změně dispozice nosných konstrukcí, ale žádnou úpravu projektu jsem nenašel. Stavba je již dokončena, ale teď nevím jak ji zlegalizovat. Jestli si mám nechat nakreslit nové plány a s tím se vydat na stavební úřad? Nebo jak postupovat, abych zlegalizoval tuto stavbu. Děkuji za pomoc

Odpověď Tak pozor! Nikde neříkejte, že potřebujete zlegalizovat stavbu. To tak není. Povolení stále platí. Normálně zažádáte o kolaudaci podle starého zákona 50/1976Sb. Úřad by tam měl svolat jednání a má právo zpoplatnit místní šetření z důvodu nedodržení původní lhůty stanovené k dokončení stavby.

Toť vše. Pokud jsou tam nějaké odchylky, tak teprve až vás úřad vyzve, tak vypracujete jednoduchý projekt „skutečného provedení stavby“. Budete muset ale některé doklady dát dohromady - základní bude geometrický plán. Ten zbytek bych počkal, až úřad řekne, co dalšího máte předložit.

Krejčí
(žádost jsem schopný vám poslat)
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování