DOBRY DEN,



CHCEME KOUPIT DUM. MAME 2 MOZNOSTI, 1. VCHOD ZE SEVERNI STRANY A ZAHRADA NA JIH A 2. VCHOD Z JIŽNÍ STRANY A ZAHRADA NA SEVER. CO JE LEPSI?



DEKUJI ZA ODPOVED



ANDREA


Odpověď

Dobrý den,

Varianta 1 je rozhodně lepší. Vchod do domu je vhodné mít ze severní strany, terasu poté na jih a obývací pokoj také na jih. Ideální pozice ložnice je sever nebo východ.

S přáním příjemného dne


Ing. Zdeňka Soukupová

EUROLINE BOHEMIA spol. s r.o.

Dobrý den,

reaguji na Váš dotaz ohledně RD.
Předpokládám se jedná o dva rozdílné domy. Obecně bude lepší vchod ze severu a obytné místnosti k jihu - lépe se prosvětlí a pasivně prohřejí. Navíc na severní straně budete mít přístup, příjezd, technické místnosti, šatny a vše, co slunce nepotřebuje.

Pokud potřebujete obhájit druhou variantu, protože se Vám třeba líbí více,
tak vstup z jihu může být dobrý, pokud jste milovník slunce a potřebujete jej, když se chcete příjemně naladit např. při odchodu/příchodu k domu. Ráno otevřít dveře (v této variantě spíše k východu) a odcházet do práce z dveří zalitých sluncem. Ve Vašem případě odpoledne při příchodu vcházet do domu z osluněné jižní, jihozápadní strany a těšit se více ze svého útočiště. V parném létě třeba oceníte i chládek v obytných místnostech a terase za domem. Obytné místnosti k severu ale po většinu roku nebudou dobré, budou studené. Jediné pozitivum je to, že máte-li okna k severu, díváte se na zahradu osluněnou od jihu, tedy do sluncem zalité zahrady. Dům samotný tam bude ale vrhat vlastní stín - záleží na hloubce zahrady.

Doporučuji první variantu se vstupem ze severu a obytnými místnostmi k jihu.

S pozdravem

Ing. arch. Jan Havlík

Libo-li té