Dobrý den, předem Vás srdečně zdravím. Mám dotaz na stavbu kůlny na nářadí, jaké odstupy musím dodržet od sousedního plotu. Rozměry 6x3,5x2,2. betonová podkladní deska a na ní dřevěná kůlna. Šíře mého pozemku je jen 7m. Samozřejmě bude svod vody situován na mou stranu a sveden do kádí s použitím na kropení zahrady. Délka zahrady je cca 60m a kůlna je cca v polovině pozemku. Se sousedem není rozumná domluva a již dříve nám dělal problémy.

Odpověď Tak základní odstup od hranic se sousedy je 2 m. Pokud je to pozemek u rodinného domu, tak takovéto stavby (pokud to tam umožňuje územní plán) nevyžadují do 25m2 nic. Ale má to podmínky – ty 2 m od hranice souseda, soulad s územním plánem ….

A máte úzký pozemek, takže ty 2 m platí o všech sousedech ze všech stran. Doporučuji si detailně přečíst § 79 bod 2 o). Vždy znalost zákona je užitečná.

Ale praktickou radu: ten soused stejně určitě vyrazí okamžitě na stavební úřad, takže bych do mapky nakreslil obdélníček, kolnu bych k tomu popsal a s dotazem to dopředu poslal na stavební úřad. Klidně elektronicky a kopii bych si vytiskl a uschoval. Není nic víc uklidňujícího, než když soused přilítne na stavební úřad s udáním černé stavby a tam dostane odpověď: ale o tom víme a na to opravdu nic nepotřebuje, ani podpis souseda ….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování