Dobrý den, chtěla bych si postavit zahradní chatku do 25 m 2 na svém pozemku vedeném jako travní plocha. Co je k tomu nutné úředně vyřídit ? Je nutné stavební povolení ? Jsou stejné podmínky , když bych chatku užívala jen já a když bych chtěla chatku pronajímat k rekreaci ? Předem moc děkuji Hana

Odpověď Tak to jsou mi dotazy. Především opět musíme začít u územního plánu věší obce. Tam se musí dohledat plocha, ve které váš pozemek je a k té ploše přečíst podmínky regulace (zjednodušeně řečeno, co v té ploše lze stavět a co ne).

Pokud to územní plán umožňuje je důležitá další otázka. Ten pozemek je u stávajícího rodinného domu nebo u stávajícího rekreačního objektu??? Protože § 79 stavebního zákona zná i případy, kdy takovéto stavby nevyžadují nic. Ale lidi to většinou nedočtou celé až do konce či od začátku a kolikrát si „naběhnou“ ono tam je totiž uvedeno to nejdůležitější „ je v souladu s územně plánovací dokumentací“.

A to poslední – pronajímání. To se příliš netýká stavebního zákona, ale….jako vždy. Pokud vlastním byt, rodinný dům, chatku mohu jej celý nebo část pronajímat – nikdo mi to nemůže zakázat. Z příjmu musím ale každý rok platit daň z příjmu. Úřadům ale při případném udání dokládám nájemní smlouvu (třeba jen krátkodobou) s hosty.

Pokud ale budu chatku pronajímat a převlíkat postele a vařit hostům snídani a půjčovat hostům kola, tak už musím mít živnost se vším všudy. To znamená živnostenský list, platit sociální a zdravotní pojištění nebo připojištění, platit daň z příjmu a většinou platit i obci poplatek za lůžko (obce na to mají vyhlášky).

Několikrát jme to řešili v rámci udání a kolikrát si ti lidi nevědomky udělali problémyi třeba tím, že na internetu uvedli vše co hostům budou poskytovat a tím se prakticky usvědčili, že provozují celou živnost a ne pronájem chatky…

No, krátký dotaz hodně dlouhá odpověď…

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování