Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Dělením pozemku - zahrady - nám vzniklo 5 samostatných parcel, ke které jsme zahrnuli také účelovou příjezdovou komunikaci, která je společná pro všech 5 pozemků. Nyní jsme ve fázi zaměření geodetem. Chci se zeptat, jakými způsoby lze určit podíly jednotlivých vlastníků pozemků na společné příjezdové komunikaci. Jaký způsob by byl nejvhodnější. Při vkladu do katastru by měly pozemky přejít darem na jednotlivé vlastníky s podílem na společné příjezdové komunikaci. Děkuji za odpověď.


Odpověď

Toť otázka pro právníka, jen připomínám, že musíte mít od stavebního úřadu souhlas s dělením pozemků, je potřeba to s nimi probrat dopředu, ne všude může ten stavební úřad dát souhlas.
Ale k tomu dotazu obecně jak to vnímám já, když si cestu necháte všichni v ideálním spoluvlastnictví, tak se z toho můžete po letech zbláznit. Takže když už cestu řešit, tak asi aby každý měl 1/5 ale ne ideálně….. nicméně pokud to půjde, tak co nejdřív bych jednal s obcí, zda by tu cestu nechtěli převzít.

Opravdu bych v tomto případě si promluvil s právníkem a dopředu si to nechal po lopatě vysvětlit, tam kde se ty vztahy zvrtnou, tak je z toho peklo mezi sousedy a to platí i mezi příbuznými. A vzpomínám na jednoho starého pana doktora, ten říkal, že ideální spoluvlastnictví vymyslel satan…

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování