Dobrý den, vlastníme chatu plus okolní pozemky (asi 800 m2) , které jsou vedeny jako lesní. Je možné si na takovém pozemku postavit zahradní chatku do 25 m2, která nebude mít pevné základy (bude stát na dlaždicích), aniž by bylo třeba stavební povolení či ohlášení, příp. jednání s úřady? Platí i v tomto případě podmínka, že musí být v souladu s územním plánem? Děkuji za odpověď! Vlachová

Odpověď Podívejte, lesní pozemek (důležité je aby tak byl zapsán v katastru nemovitostí) se musí posuzovat trochu jinak. Začneme citací stavebního zákona 183/2006 Sb. - §79 bod 2 l) … rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují: „ stavby pro obhospodaření v lesích a stavby pro výkon práva myslivosti do 30 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, bez podsklepení“.

Takže na lesním pozemku si „chatku“ nemůžete postavit – to určitě i ve vašem územním plánu je napsáno. Ale postavit si tam skládek na šišky, bedny, kleště, regál na pilu atd. atd. je něco jiného. Přesně to není nikde definované, ale na první pohled to nemůže vypadat jako chata, nemůže to mít komín, televizní anténu terasu s opalovacími lehátky – to každý udavač zvenku kdykoliv nafotí.

Ale dřevěný objekt se sedlovou střechou, odpočinkovou místností, nenápadný s pracovitými návštěvníky, kteří sázejí v okolí nové stromky a krmí ptáčky - nikdo nemůže tvrdit a prokázat, že nejde o objekt pro obhospodařování lesa.

Že je to divné?

Podle toho výše citovaného § 79 totiž takovýto objekt nepodléhá vůbec stavebnímu zákonu a tudíž opravdu k němu nemusíte mít žádné povolení.

Tak trochu jsme naše zmatečné zákony obkroužili …..

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování