Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak postupovat v tomto případě: máme starý dům, kde jedna ze zdí je zároveň hranicí pozemku. Starý dům je ale velmi nevyhovující a proto jej chceme zbourat. Pozemek jako takový je spíše taková „nudle“. A tak nový dům v podstatě chceme postavit na to stejné místo...zda je to takto možné ale nevíme. Pak mám ještě doplňující dotaz, je nutné mít k demolici projekt? Moc děkuji

Odpověď Dost bude záležet na pohledu stavebního úřadu. Ale úplně tu zásadní úvahu musíte vést i z pohledu financí. Pokud budete potřebovat hypotéku, tak asi budete muset dům zbourat, nechat si od stavebního úřadu potvrdit neexistenci stavby. Parcela bude muset být vymazána z katastru nemovitostí tak, aby následně šlo realizovatt novostavbu. Takže podle mne je to první zásadní věc – hypotéka a podmínky úvěrového ústavu (každý ústav to má nastaveno jinak).

V tomto případě pak musíte mít alespoň souhlas s ohlášením odstranění stavby a k tomu pravděpodobně stavební úřad bude chtít jednoduchou projektovou dokumentaci. Pozor na jednu věc: pokud demolicí nějak ohrozíte stabilitu sousedních objektů, tak ten projekt musí obsahovat i způsob zajištění okolí během stavby. A samozřejmě toto zajištění musí financovat ten, co bourá. Když pak bude následovat novostavba rodinného domu, pozor na výjimky!!!! Vlastně u novostavby, když budete chtít stavět na původním místě a byli jste blíž, než připouští vyhláška, musí být udělena výjimka z OTP. Poplatek stojí 5000,- a nemusí to ani vyjít.

A vždy se zkoumá soulad s územním plánem – takže i na to pozor.

Dá se to realizovat též tak, že požádáte o stavební úpravy, část původní stavby ponecháte a vyhnete se některým složitostem, ale bance se to z hlediska úvěru nebude líbit.

Závěr: vzal bych snímek pozemkové mapy, fotografie a šel se zeptat na stavební úřad. A je dobré tam jít až po obědě, aby na vás měli čas a pečlivě to s vámi probrali. Já vím, že je to úsměvná rada, ale sedím na takovém úřadě již skoro 30 let….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování