Dobrý den,



jsem s firmou naprostý laik a tímto moc děkuji za tyto stránky. Máme jako firma starou stavbu a se stavbou spojenou garáž, v které jsou 3 garážová stání na nákladní auta. Technika se stále zvětšuje a z toho důvodu potřebujeme rozšířit stavební otvor o cca 25cm po každé straně a dát nová vjezdová vrata. Je nutné k tomuto nechat udělat projekt a začít nějaké řízení? - stanovisko (Město, živ.prostředí, hasiči, sousední vlastník apod.) a následně stavební ohlášení / povolení? Předem děkuji za odpověď... L.H.


Odpověď

Záleží jak funguje váš stavební úřad a kolik udavačů máte v okolí…. Přesně podle zákona při změně vzhledu objektu (a to je i rozšíření vrat) musíte ohlášení nebo stavební povolení získat. Obojí vyžaduje projektovou dokumentaci s kulatým razítkem.

Ale zkuste to s vaším úřadem následovně – asi od starého objektu nejsou žádné plány, nebo tam půl objektu chybí. Zajděte na stavební úřad a řekněte jim, že to chcete dát do pořádku a že jim donesete tzv. pasport stavby k potvrzení. To je velice zjednodušená projektová dokumentace skutečného provedení. Do té nakreslete vrata „po novu“, ale řekněte jim to dopředu, no a uvidíte…. Samozřejmě chápete, že se pod tuto odpověď nemůžu podepsat….

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování