Dobrý den, vlastním pozemek s domem, na kterém se historicky nachází kůlna o dvou samostatných místnostech s vlastním vstupem, která je zavedena v katastru nemovitostí. Nemovitost bych chtěla prodat, ale s tím, že bych si ráda jednu místnost kůlny, která má samostatný vjezd z ulice, nechala. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné ji i s pozemkem pod ní vyjmout jako samostatnou část, i když zůstane přímo sousedit s vedlejší místností, s tím že bych ji následně zrekonstruovala a zažádala o její převedení na garáž. Děkuji za pomoc, Monika Halasky.

Odpověď Tak toto je složitější dotaz. Jestli tomu rozumím, tak by šlo o reálné rozdělení kolničky na dva samostatné právní objekty. Bez plánů odpovím jen obecně, dále by to vyžadovalo už pohled do konkrétních plánů a situace. Reálné rozdělení připadá v úvahu, když dokážeme objekt rozdělit požárně. To znamená, že střechy musí být oddělené požárně a to může být drahé. Pravděpodobně by šlo o vyzdění požárního štítu s vytažením zdiva nad krytinu (museli by se k tomu vyjádřit i hasiči). Když by toto bylo uskutečnitelné, tak musí dojít k podobnému oddělení přízemí, protože oba objekty budou sice k sobě přiléhat, ale nebudou vzájemně požárně propojeny.



Dále, pokud jedna nebo druhá část bude napojena na EI, vodu, kanalizaci – musí mít samostatné přípojky, tedy hlavně jde o tu část, kterou si ponecháte, ta druhá zůstane napojena na přípojky rodinného domu. Přípojky se dají vyřešit i právně, zřízením služebnosti, ale to bývá nepraktické. Naposledy se musí jednat o rozdělení pozemku pod stavbou a to s ohledem na to, aby i oddělená část byla přístupná z veřejné komunikace. Takže jde to, ale jednoduché to není. Vzal bych situaci, výpis z katastru nemovitostí, celý objekt bych nafotil a šel bych na stavební úřad se domluvit – chtěl bych po nich předběžné vyjádření (písemně) jak to vidí. Teprve po tom bych dělal další kroky (protože to může již stát i nějaké peníze).



Je také možné si při prodeji vymínit věcné břemeno užívání jedné části kolny, ale i to není moc praktické.



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování