Dobrý den, mám problém ohledně cesty k pozemku a nevím jaké pravomoci mám jako stavebník této cesty a jaké ne. Máme pozemek, k pozemku vede příjezdová cesta cca 50m která patří městu. Cesta je schválená od roku 1997 sjezd je zde historický. Ještě cca před deseti lety zde stával barák rodinný dům, který je zbouraný. V roce 2018 jsme zakoupili tento pozemek a stavební úřad nám napsal potvrzení o historickém vjezdu, tak jsme začali dělat projekty na 2 rodinné domy, když jsme šli žádat o stavební povolení je problém s městem. Při stavbě okružní křižovatky sjezd prošel stavebním úpravou, byl zde zřízen příjezdový chodník a je připojen přes pozemek města. Myslíme si, že by to měl řešit stavební úřad a né starosta a jeho rada.Zakázal nám jezdit s nákladníma autama, ale neřeší nic písemně. Nabídl nám, že si máme udělat vjezd z druhé strany pozemku, tam , což tam stojí bytovka a není tam příjezdová komunikace ale je to vedené kolem bytovky jako společný dvůr a ostatní plochy. Občané této bytovky žádají už cca 20 let o novou cestu, ale městský úřad nic neřeší. Ta cesta je v hodně špatném stavu a nás chce město nechat přes tuto cestu jezdit, chce po nás zádržné 100 000 Kč, pro nás to vypadá jako vydírání, připadá nám to jako když chce město zafinancovat cestu . Už si nevíme rady, cesta je úzká ,nákladní auta tam ani nezajedou a ještě by jezdili přes kanály, což vedoucí vodáren si nepřeje.Tento vjezd má být dočasný po dobu stavby, ale je nepřípustný. Proto není žádný problém jezdit schváleným vjezdem a domluvit se, a to starosta nechce. Stavební úřad nemá žádné námitky , když je historický vjezd schválen. Jezdí se přes chodník, tak se to dá řešit bud vyndáním dočasně zámkové dlažby síla 8 mm, nebo můžu přes zámkovou dlažbu plechy, jako to dělá vodohospodářský úřad a nikomu to nevadí. Prosím poradte co s tím. Děkuji Kadlec


Odpověď

Toto je na první pohled dost složitý případ, bes situace nelze konkrétně odpovědět. Ale v momentě kdy chci žádat o povolení dvou domů (typ povolení může mít víc variant), jsem v roli, že já musím doložit všechny potřebné doklady. Tedy napřed je zásadní kladné závazné stanovisko úřadu územního plánování. Protože i k základní dopravní filozofii ve vašem území může být nějaká závazná část v územním plánu.

Za druhé váš projektant musí samozřejmě v rámci koordinační situace vyprojektovat dopravní napojení vámi uvažovaných domků. Projektant musí znát základní balíček všech možných předpisů, které s tímto souvisí. A dnes je příjezd často nejzásadnější. Když tato základní věc bude na papíře, musí vám projektant říct, co všechno za „vyjadřovačky“ je potřeba dát dohromady. A teď je spousta otázek a variant.

Především, zda napojení domů bude na místní komunikaci (která je uvedena v pasportu komunikací), tak dopravním orgánem je obecní úřad vaší obce. Pokud napojení bude na účelovou komunikaci, tak dopravním orgánem bude MěÚ trojkové obce – většinou odbor dopravy.

Takže tyto úřady v první fázi musí vyjmenovat další požadavky, které na připojení lokality jsou. Takže tady musíte začít a udělat si seznam toho, co musíte oběhnout. QA tady z těch prvotních kroků musí vyplynout, zda něco po obci potřebujete, či nikoliv.

Může být situace, že se potřebujete připojit (nebo právně doložit) k účelové komunikaci. Ta když bude ve vlastnictví vaší obce tak skutečně potřebujete souhlas vlastníka komunikace tudíž Obce Horní Dolní. Lidi často nerozlišují právní polohu obce a obecního úřadu. Takže si zkuste v tomto pořadí sehnat víc informací…

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování