Dobrý den, před časem jsme s manželem získali z pozůstalosti pozemek, který je v katastru nemovitostí veden jako zbořeniště. K mému překvapení ale na tomto zbořeništi stojí funkční a nijak nepoškozená garáž, a to určitě již více něž několik let, neboť je součástí bloku garáží dalších. Co jsme se koukali na katastr, i některé další z garáží v tomto bloku jsou vedeny jako zbořeniště, jiné ale mají své evidenční číslo a jsou jasně vedeny jako garáže. Je legální nijak nepobořenou a funkční garáž ponechat zapsanou jako zbořeniště a legálně ji užívat? Nebo je nutné tuto stavbu s místními úřady vyřešit? Opravdu nerada bych platila nějakou pokutu, proto se raději ptám.


Odpověď

Podívejte se, tyto věci je potřeba mít v pořádku. Jste noví majitelé a je tedy důvod navštívit stavební úřad a hledat cestu k uvedení staveb do souladu jak s katastrem nemovitostí, tak s registrem budov RUIAN.

Má to několik variant, ale rozhodující slovo musí mít stavební úřad…. Ty garáže nemusí být „černými stavbami“ – spíš používejte výraz stavby od kterých vám nikdo nedal doklady a podobně…. Až budete mít za sebou první kolo u úřadů tak prosím ještě třeba napište…..hezké vánoce.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování