Dobrý den, od roku 2018 platí nový stavební zákon. Planuji rekonstrukci plotu se zděnou podezdívkou a kovovými plotovými poli za plot obět se zděnou podezdívkou, ale chtěl bych tež vyzdít sloupky mezi poli a dále posunout vstupní branku o 45 cm. Plot sousedí s obecním pozemkem - zatravněná plocha a s chodníkem, který končí u vstupní branky mého domu. Je dle nového zákona toto třeba ohlašovat příslušnému stavebnímu odboru obce nebo se to neřeší ?? Děkuji, hezký den.


Odpověď

Je potřeba si několikrát po sobě přečíst ů 79 stavebního zákona 183/2006 Sb. v platném znění. Tam se jasně hovoří v odst. 2 f), že opěrné zdi do 1 m výšky a oplocení do výšky 2 m, které nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím a které se nacházejí v zastavěném území či zastavitelné ploše nevyžaduí „nic“ z hlediska st. zákona.

Takže ve vašem případě musíte podat na stavebním úřadě žádost o územní souhlas. Potřebujete třeba vlastnoruční nákres v situaci a hlavně podpis a razítko vaší obce přímo na situaci s tím, že obec připíše, že s úpravou oplocení a brankou souhlasí.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování