Dobrý den, koupili jsme RD, ke kterému sice vede příjezdová cesta, ale posledních 20 m od našeho pozemku je nezpevněná (vydrolený asfaltový recyklát, plný děr atd). Pozemek je ve vlastnictví obce, druh pozemku: ostatní plocha, využití: ostatní komunikace. Dle slov původního majitele, obec odmítla těchto 20m opatřit zpevněným povrchem, protože "oficiální silnice" končí právě těch 20m před naším pozemkem. Můžeme si ale na vlastní náklady cestu zpevnit. Jaká povolení bude nutné vyřídit, abych si mohl cestu zpevnit sám (zámkovou dlažbou), když je to pozemek obce? Děkuji za odpověď


Odpověď

Tak ještě je v dnešní době je potřeba, zda tek poslední kousek cesty nemají v obci na seznamu místních komunikací. Předpokládám, že ne. Tudíž potom dotčený orgán státní správy bude MěÚ odbor dopravy (tzv. trojkové obce = bývalý okresní úřad). Ale pokud chcete opravovat cizí majetek (a to platí obecně) musíte mít písemný souhlas vlastníka – zákon říká, že souhlas musí být písemně uvedený na situaci. Tudíž vyjedu si z katastru nemovitostí katastrální mapu a do ní barevně vyznačím úsek, který potřebujete zpevnit. Pokud váš starosta dá na to razítko, budete pokračovat dál. Může se stát, že bude chtít uzavřít s vámi nějakou smlouvu, tak jí uzavřete (třeba o tom, že ty práce provedete svépomocí a po obci nic nebudete chtít).

Ale předpokládá, že dotčený orgán státní správy vám nakonec odpoví, že to bere na vědomí, že práce můžete provést (to už máte souhlas obce) a že nic vydávat nebudou.

Pokud by cesta byla na seznamu místních komunikací, tak je postup trochu odlišný….

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec
Tel: +420 384 351 240 ׀ Mobil: +420 606 653 978
Web: www.jh.cz ׀ E-mail: krejci@jh.cz

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování