Dobrý den.
V roce 2017 otec /83let/ odkoupil zahradu na své chatě v domnění, že vlastní celý pozemek.
Nyní jsem zjistila, že pozemek pod chatou vlastní třetí osoba.
Požadavek majitele pozemku pod chatou, /která tam stojí již 60 let/ je odkup za tržní cenu stavebního pozemku.
Máme jinou možnost řešení tohoto problému?
Děkuji

Odpověď Jinou variantou než dohoda vlastníka pozemku s vlastníkem stavby je obrátit se na soud, aby spor posoudil a vyřešil. Ale pozor, soudy upřednostňují vlastníky pozemku před vlastníky staveb a tudíž (bez znalosti bližších souvislostí) je odkup za cenu stavebního pozemku v dané lokalitě určitě vhodný a rozhodně bych ho doporučil.


Děkuji za dotaz a přeji hezký den.
QUANTUM REALITY

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Bohužel nemáme dostatek informací proto, abychom mohli posoudit, zda je reálné se čehokoliv domáhat po původní straně prodávající zahrady z roku 2017. Rozhodné bude, zda měl být předmětem koupě také pozemek nacházející se přímo pod chatou a do jaké míry je reálné to případně prokázat. Posouzení této možnosti vyžaduje komplexní pohled a veškeré informace o průběhu koupě zahrady. V této věci Vás musíme tedy pouze odkázat na některou z renomovaných advokátních kanceláří ve Vašem okolí.

Řešení současného stavu s vlastníkem pozemku pod chatou je zásadně dvojí. Buď se s vlastníkem pozemku dohodnete na kupní ceně (s největší pravděpodobností ve výši tržní hodnoty pozemku) a uzavřete kupní smlouvu, jejímž obsahem by byl převod vlastnického práva na Vašeho otce, nebo s vlastníkem pozemku uzavřete nájemní smlouvu, na základě které mu budete hradit za užívání předmětného pozemku nájemné, a to opět v dohodnuté výši. tedy nejen na základě kupní smlouvy, ale také na základě nájemní smlouvy lze získat titul pro to oprávněně pozemek pod chatou využívat.

S pozdravem a přáním pěkného dne

Vaše právní poradna

M&M reality holding a.s.