Dobrý den,



prosím o radu ohledně odstupových vzdáleností mezi RD a sousedovou garáží. Jedná se o novou zástavbu, kde je více pozemků, zatím nestojí ani jeden RD. Vše je ve fázi plánování respektive se chystáme podat žádost o povolení. Soused plánuje RD a k tomu připojenou garáž, která bude "nalepena" na RD, ale bude mít samostatný vchod, neměla by tedy být brána jako součást RD. Garáž plánuje umístit 2 m od hranice našeho pozemku. Celková vzdálenost mezi jeho garáží a naším domem bude 5,5 m. Mezi dvěma RD je požadovaný odstup 7 m, ten bude splněn. Jaký je minimální požadovaný odstup mezi RD a sousedovou garáží? Ve stěně na stranu k sousedovi je plánované jedno okno, stejně tak soused bude mít na stranu k nám okna. Pochopitelně jsme žádali stavební úřad o vyjádření, jestli to je v pořádku nebo ne, a zdali nebude problém umístit náš RD do vzdálenosti 5,5 m od sousedovi garáže. Odpověď byla, že s tím pravděpodobně nebude problém, ale že se uvidí až dostanou na stůl žádosti o stavební povolení. (k dispozici dostali v podstatě oba kompletní projekty) Takže vlastně nevíme nic. Jak je to s odstupovou vzdáleností garáže od RD? Musí být dodrženo také 7m přestože bude mít sousedova garáž oddělený vchod a měla by tak být brána jako samostatná stavba byť bude nalepena na RD? Děkuji.


Odpověď

Vyhláška hovoří u garáže o odstupu 2 m od hranice pozemku. Dále hovoří o vzdálenosti 7 m mezi rodinnými domy, když alespoň jeden z nich má ve stěně okno z obytné místnosti necituji vyhlášku 501/2006 Sb. přesně). Ale vyhláška opravdu nikde nehovoří o odstupové vzdálenosti mezi garáží a sousedním RD.

A ještě jedna věc – soused nesmí udělat z garáže dveře rovnou do svého domu, tím by ze samostatně stojící garáže („nalepené“ na dům) udělal právně přístavbu a to by opravdu vedlo k tomu, že od jeho garáže (přístavby) k vašemu domu alespoň s jedním oknem z obytné místnosti muselo zůstat 7 m….

Ale on bude chtít rychle stavět a tak přijde s projektem, který přímo do situace bude chtít od vás podepsat. Tady platí čtyřikrát si ten projekt prohlídnete, než mu to podepíšete, ale pozor, nezačněte hned válku, to je pak lepší hned na začátku parcelu vyměnit, věřte tomu.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování