Dobry den,



mame stavebni pozemek (dle platneho UP) vznikly rozdelenim vetsiho stavebniho pozemku. Deleni nam bylo odsouhlaseno a provedeno, prestoze k nove vzniklemu pozemku nyni neni pristup z verejne komunikace, pouze z ostatni komunikace nevyhovujici z pozarne bezpecnostniho hlediska (uzka, slepa, na konci neni tocna). Nelze tam tedy stavet RD. Projekt na RD je vzdaleny od mistni komunikace cca 70m. Muj dotaz zni, pokud spolu s RD navrhnu prislusenstvi k RD - napr samostatne stojici dilnu, ktera bude do 50m od mistni komunikace, bude tim splnen pozadavek, ze komunikace musi stat max 50m od stavby? Druhy dotaz je, zminena ostatni komunikace je jediny prijezd az na pozemek. Je to uvozova cesta chranena v uses jako interakcni prvek. Odbor ZP nam nechce povolit z teto cesty udelat vjezd na pozemek, protoze by to narusilo mistni biotu. Avsak pokud nemame jinou moznost, jal se na svuj pozemek dostat, mame nejakou moznost, napr zazadat si o vyjimku, vyneti z uses nebo neco podobneho?



Dekuji za pomoc.


Odpověď

Dobrý den,

Ten dotaz není úplně srozumitelný. Tak za prvé, jak je ta „cesta“ zapsaná v katastru nemovitostí? Pokud je v katastru nemovitostí zapsaná jako ostatní plocha – komunikace, tak se jedná o veřejnou cestu. A ta může být buď účelová nebo místní… ale vždy je veřejně přístupná a těžko vám někdo může bránit tudy jezdit k zahradě či novostavbě rodinného domu.

Pokud tato cesta nemá parametry (ale je potřeba pořádně si přečíst §20 odst. 7 vyhlášky 501/2006 Sb.) je možné žádat o výjimku.

Text toho § zní: Ke každé stavbě rodinného domu nebo stavbě pro rodinnou rekreaci nebo souvislé skupině těchto staveb musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,

5 m a končící nejdále 50 m od stavby.

Takže toto je teorie. Ale v prvé řadě musíte ke stavbě včetně jejího dopravního napojení získat kladné závazné stanovisko úřadu územního plánování. Takže tam můžete obecně narazit na to, že vámi navržené řešení vyžadující výjimku nebude pro ně akceptovatelné.

Postoji životního prostředí úplně nerozumím. Pokud skrz nějaký biokoridor jde stávající cesta (řádně zapsaná v katastru nemovitostí) tak nemohou říci, že po této cestě nesmíte jezdit. Ano, chápal bych jejich postoj, kdybyste potřebovali cestu o 2 m rozšířit a pokácet tam keře a stromy….

Ale asi bych nyní znova šel na úřad územního plánování a tam zkusil konzultovat váš konkrétní návrh. Pokud by vám vydali kladné stanovisko, šel bych následně jednat na životní prostředí.

Nakonec zbývá ještě otázka pro příjezd techniky HZS – oni mají vyhlášku, která má trochu jiné požadavky, než zmiňovaná vyhl. 501/2006 Sb. Ale to bych řešil, až jestli uspějete na úřadu územního plánování.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování