Dobrý den,

rodiče mají zahrádku(vedenou jako stavební pozemek) na které nechali postavit chatku, která je ale posazena na betonových sloupcích. Je potřeba mít stavební povolení nebo tuto stavbu jakkoliv nahlašovat? Na stavebním úřadě bylo řečeno že ano a na katastrálním že ne. Už si opravdu nevíme rady. Rádi bychom použili pozemek do ručení při koupi bytu, ale neradi bychom zjistili že to z důvodu neohlašené stavby není možné.

Odpověď Tak aby bylo jasno katastrální úřad se vyjadřuje k tomu, co se zapisuje do katastru nemovitostí, stavební úřad se vyjadřuje k tomu, co podléhá stavebnímu zákonu. Takže přestože se stavba do katastru nemovitostí třeba nebude zapisovat, je třeba zkoumat, jak je to z hlediska stavebního zákona.

A právě kvůli podobným objektům se do stavebního zákona dostal termín „výrobek plnící funkci stavby“ - tam spadají např. „mobilleimy“, různé prefabrikované chatičky atd. atd….

Ale přesto poměrně veliký soubor staveb, který stavebnímu zákonu nepodléhají: přečtěte si pozorně celý § 79 stavebního zákona 183/20006Sb. v platném znění, tam jsou uvedeny.

A ještě celou záležitost velice ovlivňuje územní plán obce. Lidi často zaměňují zápis do katastru nemovitostí a možnost na nějakém pozemku stavět. Na ostatní ploše (uvedené v katastru nemovitostí) nemusím postavit vůbec nic, když plocha bude v územním plánu (její regulace) to bude mít uvedeno jako nepřípustné využití….

Takže stavební úřad vám to řekl správně, oni územní plán znají a mají jej k dispozici.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování