Dobrý den, mám v plánu si přistavět ke stávajícímu rodinnému domku v místě vchodu do domu obdélníkovou pergolu se zpevněnou zastavěnou plochou cca šířka 3,6 x délka 6,5 mb. ( cca 24m2). Pergola bude napojena na stávajíci domek. Sloupky budou zděné místo dřevěných, střecha klasická z trámů, pohledové palubky krytina atd. Na dvou stranách budou instalovány okna a dveře. Ptám se, zda na tuto pergolu potřebuju stavební povolení nebo nepotřebuju. děkuji za odpověď.

Odpověď Na tuto otázku je několik právních pohledů. Asi bych se držel následujícího výkladu – zda se jedná o přístavbu rodinného domu (tam to vyžaduje minimálně územní souhlas + ohlášení) nebo jen o samostatnou stavbu „přilepenou“ k rodinnému domu, je důležité komunikační propojení s domem. Tedy, pokud do pergoly jsou dveře do domu, tak se jedná o přístavbu, pokud ne tak by se jednalo o samostatnou stavbu bez nutnosti ohlášení. Z mého pohledu není rozhodnutí, zda krokve jsou nebo nejsou prošroubovány do původní stavby….



Ovšem nedohadoval bych se s úřadem, mohou mít na to odlišný pohled. Šel bych se tam zeptat. Ale pokud už jste stavbu realizovali, tak bych se tam ptát nešel ….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování