Hezký den, k pozemku nám vede obecní pozemek vedený v KN jako ostatní plocha - komunikace. Plocha je vyježděna a využívána jako přístup k pozemkům. Nyní bychom chtěli na pozemku stavět (je určen k výstavbě). Je nutné tento pozemek nějak přetvořit na cestu? Plocha je dostatečně široká, v nejužším místě 3,5m v nejširším až 9m. Co jsem se ptal, tak v pasportu cest bohužel pozemek veden není. Děkuji


Odpověď

Můj pohled na věc. Takto zapsaný pozemek je z právního hlediska komunikace. Protože není v pasportu komunikací, jde o účelovou komunikaci, kde dopravní správní orgán je skoro vždy MěÚ odbor dopravy ( tzv. trojkové obce – bývalé okresní úřady).

Vyhláška 501/2006 Sb. hovoří v § 20 odst. 7 ……ke každé stavbě rodinného domu …. Musí vést zpevněná komunikace …. (prosím přečíst celý text v rámci samostudia). Takže stavební úřad může požadovat doložit zpevnění. To podle mne u účelové komunikace nemusí vlastník komunikace zpevnění provést, bylo by dobré jednat diplomaticky a navrhnout, že na zpevnění se budete podílet (často starosta zajistí materiál, stavebník to pak provede), či že zpevnění provedete vlastním nákladem.

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování