Dobrý den,



kupuji pozemek (447/5)který je vzdálen asi 23 metrů od obecní cesty a budoucí dům bude stát do 50 metrů. K pozemku vede kousek asfaltové cesty která je dále jen polní ale zároveň po ní lze jet autem. (452/2)Cesta je soukromá a bude ve vlastnictví 4 majitelů, včetně mne. Za mým pozemkem jsou ještě dva pozemky, ke kterým cesta není. (budoucí 447/1)Majitele dalších pozemků tedy potřebují vybudování zpevněné cesty a prodloužení vodovodního řadu. Mne by asi na sítě stačily přípojky a k pozemku stávající cesta. Je dle zákona platné a zkolaudovatelné, když by se bralo v potaz že náš dům bude do 50 metrů od obecní komunikace? Nevím na kolik se musím s ostatními majiteli podílet na projektu sítí a cesty. Mohu jet po své linii, bude mi zbudování schváleno? Samozřejmě pro výkopy bych potřebovala souhlas dalších majitelů cesty...



Děkuji. Štefanová


Fotky


Odpověď

Podívejte se v každém místě se podobné situace budou řešit odlišně. Ale vždy a na to buďte opatrná, nějaké dohody či plánovací smlouvy uzavírat písemně. Po volbách se vymění vedení obce, soused nebude mít peníze a parcelu prodá někomu dalšímu a ten nic neví a nic nebude chtít platit…. Kolikrát jsem tyto nářky poslouchal.

Ale cvičně bych udělal následující – s malou studií, která by řešila pouze váš dům s nejlevnějšími variantami připojení bych zažádal o závazné stanovisko úřad územního plánování, odbor životního prostředí a další dotčené orgány státní správy. Teprve když vám některý z těchto orgánů natvrdo napíše, že se musí napřed prodloužit vodovodní, kanalizační řad a pak se budete moci připojit vy, tak vám nezbyde, než to akceptovat.

Prostě úřad je od toho, aby celou lokalitu nějak koordinoval. Vy musíte chránit své peníze, kterých budete mít málo a budete si je těžko zajišťovat.

Držím palce.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování