Dobrý den ,kolem našeho domu ,který je 150let stará poloroubenka,vede cesta k sousedovu domu ,je to prašná ,nezpevněná, pouze vyježděná cesta autem,která končí u sousedovi brány u domu ,tato cesta byla kdysi veřejně průjezdná i kolem souseda a pokračovala dál,poté postavily železniční trať za sousedem a cestu tím pádem přerušily, cestu má soused napsanou na sebe a my věcné břemeno ze ji mužem používat k našemu baráku .Problém je ,že cesta vede asi 40cm kolem našeho baráku a zadní roh domu je hranice cesty .Chtěl bych se zeptat ,zdali je možné přesunout tuto cestu o cca 40m dal od našeho domu na muj pozemek?cesta totiž rozděluje náš dům a muj pozemek ,soused se vším souhlasí a prakticky mu to je i jedno .vše bych financoval já ,chci hlavně tu cestu dostat od domu a vzdam se i meho pozemku.ještě jsem zapomel ,že cesta je oficiální a jmenuje se Černého je na ni sousedovo a naše Č.p. Samozřejmě pokračuje dál za tou tratí ,ale to je pasé. Můžete mi prosím poradit, kde mám začít ,kam se obrátit a zdali je to vubec možné tuto cestu přesunout na mem pozemku ?Moc děkuji za odpověď ,opravdu nevím kde to mam řešit.


Odpověď

Asi bych začal takto: vzal bych snímek katastrální mapy a do něj dvěma čarami nakreslil novou komunikaci, tak jak by vám vyhovovala. Už od samého začátku je potřeba zamyslet se nad šířkou komunikace – vyhlášky se poněkud rozcházení. Zásadní vyhláška 501/2006 Sb. § 20 bod7) hovoří minimálně o šířce cesty 2,5 m a max. délce 50 m. Nutno přečíst celý text tohoto §. „Hasičská vyhláška¨“ hovoří o šířce min 3 m a při cestě delší než 100 m povinnost na konci mít obratiště (třeba i ve tvaru písmene T.

S tím to náčrtem bych napřed šel na úřad územního plánování, tam když to projde tak pak pokračování bude na speciálním stavebním úřadě – většinou MěÚ odbor dopravy (při bývalých okresech). Tam se dozvíte víc. Pokud i tam předběžně získáte souhlas bude nutné zajistit projektovou dokumentaci.

Bude to trochu běhání po úřadech, ale měli byste to dát dohromady.

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování