Dobrý den.



Prosím vás o radu. Jsem vlastníkem pozemku (travnatá plocha-zahrada) podél kterého je zanesena v katasr.mapě účelová komunikace k chatové oblasti. Tito vlastnici ke svým domkům jezdí vozidly a v původní tj. zkreslené cestě vyjeli koleje a tak pomalu začali najíždět na můj pozemek až cestu částečně vyjeli v mézahradě (bohužel jsem se o této nesrovnalosti dověděl nedávno, při přeměření pozemku). Tito osadníci v průběhu let na původní cestu navozili zeminu a cesta zarostla nalety až zanikla. Nyní tito osadníci požádali obec o zhutněni komunikace a ta jim vyhověla, bohužel ale ve stávajícím stavu tedy přes můj pozemek a odůvodněním je že se jedná o déle trvající a tedy z jich pohledu obecně zažitý stav. Mám možnost obec donutit, aby ucelovou cestou obnovila na průvodním místně a nebo se stanu nechtěným majitelem komunikace?


Odpověď

Nejsem specialista na cesty. Ale obecně, koho je původní cesta (vlastnicky) ??? Tam bych začal a písemně je požádal o místní šetření. Pokud by komunikace byla zařazena v pasportu komunikací, tak dotčený orgán státní správy na úseku dopravy je obecní úřad, pokud jde o účelovou komunikaci, tak dotčeným orgánem státní správy je tvz. trojková obec (většinou býavý okresní úřad - MěÚ odbor dopravy). Samozřejmě, pokud obecní úřad nebo kdokoliv jiný bude uvádět něco s čímž nesouhlasíte, tak na něj nevytáhnete vidle (jednou jsem toto opravdu zažil), ale písemně do protokolu uvedete, že sdílíte z těch a těch důvodů jiný názor. Prostě je nutné mít písemně, že s nějakými výroky nesouhlasíte….

Je potřeba docílit sepsání protokolu (zápisu) a bez ohledu na nějaký závěr tam uvést písemně vaše stanovisko. Prostě potřebujete nějaký důkaz.

A nyní krátká úvaha co bude dál – k cestám existují různé rozsudky. Je i takový právní pohled, kdy vyjeté koleje přes pozemek jsou považovány za komunikaci a jsou chápány jako legální stavba na cizím pozemku. Váš případ je trochu jiný, ale právních pohledů může být docela dost. V určitém okamžiku byste pak museli jít za právníkem a asi podat žalobu. Ale na začátek bych nevyhazoval peníze, sehnal všechny podklady, katastrální mapy, sníme ortomapy, případně snímky z pozemkové mapy a vyvolal jednání …

Tak hodně úspěchů…

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování