Dobrý den, Chceme postavit garáž vedle našeho RD. RD máme od hranici pozemku 6m. A garáž sem chtěl vystrčenou na hranici pozemku (z důvodu kanalizační šachty která nám brání jít dozadu současně s domem.) Na stavebním úřadě mě řekli že musím mít minimálně 5m nájezd do garáže na svém pozemku, což nejde jelikož tam máme tu šachtu. A do garáže by se nevešlo ani auto. Jak mám tedy postupovat? existuje nějaká vyjímka? že by garáž byla na hranici pozemku a sjezd na komunikaci byl jen na obecním? náš RD se nachází mezi starýma stodolama. a jsme tam jediný dům. takže žádný chodník tam nebude a silnice je z hlíny. děkuji za odpověď.

Odpověď Bez situace se nedá přesně odpovědět. Podle mne žádný předpis na to není. Ale jsou obce, které si toto stanoví do územního rozhodnutí (třeba v rámci celého sídlišťátka rodinných domů). Prostě obec a pak i úřad chce, aby stavebník, když narychlo přijede na oběd domů nezůstal stát ve vozovce. Takže v takovém případě zajede před garáž, tu neotvírá a za chvíli zas odjede.


Garáž přímo na hranici pozemku (ač má třeba zajížděcí vrata), tak takovéto narychlo parkování neumožňuje.


Ale na vašem místě bych znova šel na stavební úřad a snažil se z nich získat co nejvíc důvodů. Je vydáno nějaké územní rozhodnutí? Nebo tam jsou špatné rozhledové poměry? Je proti tomu policie ČR?


A podle toho pak hledat cestu jak dál. Možná zkuste sebou vzít projektanta.

A ještě k té šachtě, je to na veřejném řadu nebo jen vaše pro vaši přípojku? Já bych se nebál mít v garáži v podlaze šachtu – to prostě vyjedete s autem ven a šachtu zkontrolujete. Ovšem pokud by šlo o vodoměrnou šachtu, tak správce vodovodu by s tím opravdu nesouhlasil.


A k tomu nájezdu z obecního pozemku, dokázali byste si předjednat s obcí jejich souhlas? To je důležité, to taky může vést stavební úřad k názoru ,že s garáží musíte „couvnout“.



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování