Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně složité situace s příjezdovou cestou. Než přejdu k samotnému dotazu, rád bych nejdříve osvětlil situaci. K lepšímu pochopení jsem vytvořil i náčrtek viz přílohy. Jedná se o dispoziční náčrt několika pozemku s obecní komunikací a teoretickou soukromou cestou. Já jakožto vlastník č.1 v této situaci vlastním 2 parcely č.1. Ty protíná obecní komunikace, která leží na pozemcích již odkoupených obci. Zároveň je cesta vyhotovena pouze v dokumentaci a zakreslena v KN. Obec neoficiálně tvrdí realizaci v roce 2025. Pro pozemky č.1 a 2 zde před 3 lety byla vytvořena kanalizace ("do budoucna pro možnou stavbu RD"). Od této doby ovšem obec začala zřizovat ČOV a na obci se rozhodli, že zmíněná kanalizace bude jen pro dešťovou vodu. Nová kanalizace pro ČOV má jít po zmíněnou nerealizovanou cestou, bohužel ve fázi bez projektu. O pár pozemků vedle je opět obecní komunikace, sousedící s pozemkem č.2 a 3. Toto je normální cesta. Já jakožto vlastník č.1 chci stavět RD na jednom z pozemků. Na obou pozemcích je zřízena voda, elektřina a "kanalizace" na dešťovou vodu. Oba pozemky jsou v uzemním plánu zapsány jako místa pro stavbu RD. Jediné co u pozemku není je příjezdová cesta, tedy oficiální cesta. K pozemkům vede polní cestička (šířka 2,35 m a délka - k prvnímu pozemku cca 40 m a k druhému 80m). Chápu, že tato informace je irelevantní, jelikož se potom délka měří k samotné stavbě a ne k hranici pozemku. Nicméně tuto polní cestičku vlastní vlastník č.2 a 4 v podílu 1/2 každý, bez rozparcelování. Vlastník č.4 je z velké dálky a o pozemek ani cestu se nestará, navíc je nezletilý (dědictví po prarodičích). S vlastníkem č.2 máme sepsaný dokument, že danou cestičku můžeme využívat pro přístup k pozemkům. Zároveň se nám podařilo získat od obce i dokument k užívaní provizorní cesty (tedy té mezi pozemky č.1), kterou si svépomocí uděláme (již hotovo, šířka zde cca 4m, při realizaci viz popis výše to potom bude 8m). Každopádně nám na stavebním úřadu řekli že na pozemcích není možné stavět. Za 1) není zde příjezdová cesta a za 2) chybí zde kanalizace. Teď konečně, k mému dotazu. Je možné nějakým způsobem tuto situaci vyřešit? Zatím mě napadlo toto řešení: Odkoupit část pozemku č.3 a rozšířit cestu, s tím že bychom obec požádali o výjimku s napojením se do kanalizace přes tuto cestu. Je toto proveditelné? Děkuji za odpověď a za čas strávený čtením tohoto problému. S pozdravem LK.


Fotky


Odpověď

No, velice složitý dotaz. Moje krátká rada: potřebujete schopného místního projektanta, který to množství požadavků vyhlášek a předpisů bude dávat postupně dohromady a bude hledat nejlevnější řešení. Ale to podstatné – vezměte si vyhlášku 501/2006 Sb. a pečlivě si 5x přečtěte § 20 bod7). To je velice důležité, navíc se z tohoto § dá udělit výjimka (to zas říká § 26 téže vyhlášky).

Zatím bych žádné výkupy proužků pozemků nechystal. Pro jednání s úřady stačí písemné souhlasy vlastníků přímo na situaci. Tj. třeba budete muset rozšířit zelenou komunikaci, tak stačí pro začátek jejich souhlas. Oddělováky a kupní smlouvy bych řešil, až najdete řešení a získáte stavby.

Potom je potřeba začít na úřadu územního plánování ne na stavebním úřadě. Někdy ty úřady jsou v jednom odboru, někde jsou v sousedních městech. Ale Základní filozofie umístění domu včetně jeho komunikačního napojení musí být v souladu s územním plánem a úřad územního plánu vám musí dát souhlasné závazné stanovisko !!!

Teprve když překonáte požadavky územního plánu, stojí za to začít jednat se stavebním úřadem….

A nyní k té cestě, k těm cestám. Já tomu § 20 rozumím tak, že příjezdová cesta k budoucímu domu musí existovat právně (buď je zapsaná v katastru nemovitostí jako ostatní komunikace) nebo musí mít alespoň povolení. Ale vychází mi z toho požadavek, že musí být i realizována, tedy zpevněný povrch. Tam je tisíc zádrhelů, vlastnické vztahy a pod ….

Takže tato fáze přípravy domu je tak složitá, že jako laik kličkování mezi úřady asi nedáte. Proto ten místní projektant. Já jsem několikrát příbuzným třeba na druhé straně republiky řešil podobnou věc a kolikrát jsem se nestačil divit, jak úřady hledají cestu „aby to nešlo“, než aby lidem poradili „aby to šlo“. Žel. Samozřejmě jsem nevykládal, co 30 let dělám za práci……


Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování