Dobrý den, na přislušném stavebním úřadu jsem konzultovala záměr stavby menší stodoly na podle KÚ stavební parcele, Způsob využití: zbořeniště
Druh pozemku: zastavěná plocha a nádvoří (info z KÚ). Na této parcele chci využít již existující zeď a další základy, takže celá stavba bude vypadat tak, že k současnému stavu přibudou tři pilíře 60 x 60cm a střecha. Úředník mi nejprve tvrdil, že to půjde udělat jako rekonstrukce. Nechala jsem vypracovat projekt na rekonstrukci a při druhé návštěvě mi sdělil, že "když to není v kú jako budova (parcela označená tečkou) ale je to pozemková parcela, tak to jako rekonstrukce nepůjde a musí se to udělat jako nová stavba". Je tam teda ještě jedna drobnost. Existující zeď stojí na hranici pozemku, ale takhle tam stojí už po původní zbourané budově 100 let a sousedovi můj záměr nevadí. Dříve než nechám projektanta předělat projekt, se Vás chci zeptat, jak se taková věc oficiálně dělá?
Předem děkuji za odpověď.

Odpověď Úžasný dotaz…. Podívejte, především naše úřední názvosloví vůbec nezná slovo rekonstrukce – ale jsou to „stavební úpravy“.

Za druhé, je i cesta se pokusit zbořeniště zpátky dostat do stavební parcely. Tedy doložíte „pasport“ té polorozpadlé stavby, případně nové geodetické zaměření (pokud hranice v katastru je již nakreslená kousek vedle) a necháte pasport potvrdit na stavebním úřadě, pak jdete zpátky na katastrální úřad a ti to tam zpět zanesou jako zemědělskou stavbu. Ale z tohoto postupu vidíte, že stejně se neobejdete bez spolupráce a ochoty stavebního úřadu. A pokud to budou vidět jinak a zbořeniště podle jejich pohledu je zbořeniště, tak touhle cestou bych nešel nestálo by to za ztrátu času.

Pak tedy zbývá druhá cesta – tedy novostavba. Ale to má taky spoustu háčků. Projekt se musí jmenovat novostavba a musíte splnit vše jako u novostavby. Především soulad s územním plánem a další a další věci. Mnohdy, už v tom místě vůbec nejde novostavba povolit. Příklad: stará stodola stála 20 m od lesa. Územní plán sice říká, že v té ploše může zemědělská stavba stát, ale zároveň má natvrdo stanoveno, že výjimku z ochranného pásma lesa lze udělit jen 25m a více. Tudíž, že novostavba v tom vašem místě vůbec být nemusí. A tak můžeme pokračovat a pokračovat… U novostavby taky musíte dodržet zákonem stanovené odstupy, zkoumat požárně nebezpečný prostor a pod …

A můžeme v potížích pokračovat. Je třeba z hlediska stavebníka i zkoumat financování. Na stavební úpravy většinou banka dává daleko vyšší úroky než na novostavbu.

Ale, existuje i spousta rozsudků na podobné téma. Existuje i rozsudek, že zápis na katastru typu zbořeniště nebo zastavěná plocha a nádvoří nemá dostatečnou právní váhu a úřad na tomto pouze informativním údaji nemůže stavět. (Snažil jsem se to přeložit do Češtiny). A jsme opět na začátku, leží to na rozhodnutí úředníka. Na boj s ním nemáte čas a ani bych to neradil. Ale jestli vám to jednou řekl, tak by názor neměl měnit. To není fér. Mimochodem, aniž bych studoval rozsudky soudů, tak jsem nejmíň čtyřikrát úplně stejnou věc dojel posoudit na místo samé a pokud tam stály zdi, tak jsem to posuzoval jako stavební úpravy a netlačil jsem stavebníka do novostavby.



Krejčí

P.S.: nechci naštvat redakci, ale na úřad se s tímto nechodí před obědem, v pondělí ráno a v pátek už vůbec ne…
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování