Dobrý den,

plánuji koupi pozemku, kde je rozestavěný dům (základová deska, obvodové zdi). Dostala jsem od realitky výkres domů, který by na pozemku měl stát, bohužel se neshoduje s realitou. Nesedí rozměry, půdorys, materiál, takřka nic. Chtěla bych se Vás zeptat, zda musím udělat nové stavební povolení anebo jestli je možné udělat změnu stavby před dokončením? Nevím, zda je to podstatné, ale povolení bylo vydáno v roce 2011 a nemám informaci, že by se žádalo o prodloužení.
Děkuji za odpověď.

Lucie

Odpověď Je potřeba dojít na stavební úřad. Jako nový majitel vstupujete automaticky do již vydaného stavebního povolení se všemi právy a povinnostmi. Tedy i s tím faktem, že možná je tam rozestavěná stavba, která je v rozporu s povolením.

Takže bude záležet na tom, jak velké odchylky tam jsou a na přístupu stavebního úřadu. Pro vás je nejlepší zažádat o změnu v průběhu stavby včetně změny stavebníka a doložit projekt, který bude odpovídat realitě. Ale šel bych si to dopředu konzultovat na stavební úřad. Dopředu jim tam zavolejte a nechoďte tam před obědem. …

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování