Dobrý den. Soused podal žádost o územní souhlas na stavbu dřevěného přístřešku na auto o rozměrech 5x4m a výšce 2,5m. Stavební úřad došel k závěru, že výše uvedená žádost nesplňuje podmínky pro vydání územního souhlasu, proto vydal usnesení o projednání záměru v územním řízení. Po návštěvě stavebního úřadu jsme zjistili, že přístřešek má být umístěn na hranici mezi našimi pozemky na 6ti pilířích. S tímto nesouhlasíme, protože z našich oken se díváme pouze na jeho střechy a zdi. Tímto přístřeškem nám zakryje i pohled do ulice. Dle stavebního úřadu musíme mít pádný důvod proč mu to nepovolit. Domníváme se, že zde mělo být řešení o vyjímce, pokud stavba je umístěna blíž jak 2 metry od hranice pozemků. Děkuji.


Odpověď

Ano je to tak, před jakýmkoliv umístěním musí být vydané rozhodnutí o výjimce, které musí být v právní moci. Jedná se o výjimku z § 25 bodu 5) vyhlášky 501/2006 Sb. v platném znění. „Vzdálenost stavby garáže a dalších staveb souvisejících a podmiňujících bydlení umístěných na pozemku rodinného domu nesmí být od společných hranic pozemků menší než 2 m“.

Výjimka se uděluje výjimečně a musel by se napřed soused s vámi domluvit. Nejde jenom o výhled, jde o přesah střechy, sjíždění sněhu, odvod dešťových vod apod. Toto vše těsně u hranic sousedního pozemku může sousedy nepřípustně zatěžovat. Jenom správní poplatek za projednávání výjimky činí 5 000,- Kč.

Asi bych stavebnímu úřadu písemně napsal, že máte jasné důvody proč to tam takto nechcete, že s výjimkou 2m nebudete souhlasit, ovšem, že jste se sousedem ochotni se nějak domluvit, třeba na nějakém kompromisu (třeba 1,5 m). Víte i za těchto okolností je pořád dobré se snažit udržet se sousedem neutrální vztahy, pokud to jde. Ale právo je na vaší straně. Kdyby to nepomohlo, pošlete kopii dopisu na nadřízený orgán. Většinou Krajský úřad.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování