Dobrý den,
koupila jsem řadovou garáž, kterou jsem nechala kompletně zrekonstruovat. Až vlivem počasí se ukázalo, že zeď s jedním ze sousedů je totálně promáčená. Soused má garáž ve špatném stavu a odmítá s tím cokoliv dělat. Domluva není možná. Prosím o radu, jaké jsou další možnosti řešení dané situace. Předem děkuji.

Odpověď
Obtížná rada: samozřejmě sousedovi napsat písemně žádost, aby střechu opravil (jde o důkaz, že jste jej tehdy a tehdy žádala). Teprve potom se obrátit se žádostí na stavební úřad, aby jednal z moci úřední … ale nemějte iluzi, pokud dotyčný nemá peníze nebo něco podobného, tak měsíce a měsíce jej nikdo nedonutí. V praxi je úřad téměř bezmocný.

Ovšem zkusil bych další věc, určitě garáž máte nějak pojištěnou, zkuste náhradu vymáhat po své pojišťovně. Pojišťovna pak zesílí na souseda tlak k úhradě ….

Další možnost je, pokud by se se sousedem dalo přece jen mluvit, že mu nějak pomůžete střechu opravit a zamezit poškozování vaší stavby. Ale pozor, svévolně mu nemůžete vlézt na majetek a proti jeho vůli mu to poopravovat. Když hodný nebude, může na vás dát trestní oznámení….

Závěr – asi kombinovat všechny varianty (soudně bych do toho asi nešel). A možná nakonec je i řešení, půjčit si peníze a od souseda to koupit, opravit a pak pronajímat a toho splácet.

Takže omlouvám se , v praxi nic moc… Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování