Dobrý den, zvažuji koupi pozemku s domem k rekonstrukci. Pozemek je v uzemním plánu vedený jako stavební a dům má číslo popisné. K pozemku vede zpevněná, štěrková cesta (v katastru vedená jako ostatní komunikace) o šířce 2.5 až 2.8m. Tato cesta leží na obecním pozemku o šířce 6 až 6,8m. Komunikace tedy nesplňuje Vyhlášku č. 501/2006 Sb. § 22, protože šířka veřejného prostranství je v některých místech menší než požadovaných 6,5m. Dále komunikace samozřejmě nesplňuje ani normy ČSN 73 0833:2010 a ČSN 73 0802:2009, které požadují, aby přístupová komunikace měla nejméně 3m. Chtěl bych se tímto zeptat, zda se tyto vyhlášky a normy vztahují v plném znění i na rekonstrukci RD, kdy se jedná o výstavbu obytného podkroví s nezbytným zvýšením a změnou tvaru střechy. Tedy pokud se nemýlím jedná se o změny staveb skupiny II podle ČSN 73 0834:2011. Zajímalo by mě tedy, zda zmíněná komunikace nesplňující potřebné parametry bude při žádosti o vydání stavebního povolení v tomto případě problematická? Mnohokrát děkuji za odpověď.


Odpověď

Tak trochu obšírně: vyhláška (přezdívaná svatá) 501/2006 Sb. má sice § 22 (pozemky veřejných prostranství), ale ten § především platí pro nově budované komunikace pro nové lokality se stavebními pozemky. V téže vyhlášce je i § 20 bod 7) „Ke každé stavbě rodinného domu nebo stavbě pro rodinnou rekreaci nebo souvislé skupině těchto staveb musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby“. Navíc z § 20 - 7) lze udělit výjimku.

Další problém jsou hasičské předpisy, které opravdu hovoří o šířce příjezdové komunikace 3 m. Takže i stavební úřady si v tom zmatku musí udělat nějaký vlastní právní názor a ten pak přenést na konkrétní stavbu. Kdysi se jakýmsi demagogickým přístupem úřadu v těchto věcech zabýval i veřejný ochránce. A jestli si to pamatuji dobře, dospěl k názoru, že se má používat zdravý selský rozum. Protože to byl případ na malé vsi, kde by se muselo zbourat polovina domů, aby se příjezdová cesta mohla rozšířit o 30 cm a splnila tuto vyhlášku. Já úplně kvůli své práci některé závěry veřejného ochránce nemám v lásce, ale tady mi mluvil z duše.

Ve stabilizovaném území z hlediska územního plánu u stávající stavby rodinného domu, bych se jako stavební úřad ve vašem případě stavebních úprav vůbec příjezdovou komunikací nezabýval. Váš projektant by to měl v textové části stručně popsat, vyhodnotit a zdůvodnit. Pro klid duše bych to nanejvýš konzultoval s vaším hasičským záchranným sborem, tam jde o to, aby se hasičské vozy dostaly v případě požáru k vašemu domu. Ale zkuste udělat dopředu několik fotografií a se situací vaše úřady vyzkoušejte, co vám řeknou. Pak to teprve kupte. A veřejný ochránce je na vaší straně.

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování