Zdravím všechny.

Máme zahradu v klasické zahrádkářské kolonii a chceme tam postavit menší chatku pro takové ty běžné potřeby, jako je uskladnění nářadí, zahradního nábytku a nějaké posezení. Dříve bylo možné postavit objekt do 25 metrů zástavby jen na "pár rychlých" souhlasů. Teď se ale změnil územní plán, a já i kvůli takovému objektu musím obepsat Ministerstvo dopravy, Instituci pro vnitrostátní letectví a potřebuji projekt od ověřené osoby, což je celé zdlouhavé a zbytečně komplikované.
Je reálné postavit něco takového třeba bez pevného základu, aniž bych potřeboval všechno to papírování kolem toho? Máte nějaké zkušenosti či rady, jak na to? Budu rád za každou informaci. Případně se mi můžete ozvat i na mail: bronekkana@seznam.cz

Děkuji

Odpověď Především to chce přesně nastudovat územní plán. A pak od nového roku ke každému podobnému záměru je nutné závazné stanovisko úřadu územního plánování …. Takže zakreslil bych do situace umístění chatky, tak jak to chci, přiložil bych pohledy a základní kóty a zažádal bych.



Pokud ta stavba skutečně vyžaduje např. územní souhlas kombinovaný s ohlášením stavby, pak stavební úřad musí sdělit, jaké doklady podle konkrétního místa bude vyžadovat.



A hlavně pozor, různé mobilheimy, a obytné maringotky natrvalo umístěné na zahradě a sloužící jako chatka, tak sice žádné pevné spojení se zemí nemají, ale naplňují rysy výrobku plnícího funkci stavby a minimálně je nutné na stavebním úřadu vyřídit umístění (nejčastěji územní souhlas).



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování