Chtel bych postavit v zadni casti parcely svepomoci dilnu s garazi co budu potrebovat ? Stavba bude slouzit vyhradne pro soukrome ucely ne pro podnikani ! Do budoucna bych chtel pristavit i dum je mozne nechat udelat projekt dohromady i kdyz bych se stavbou domu zacal az za par let ?


Odpověď

Tak jako vždy: je potřeba prostudovat územní plán, zda to tam jde. Každý územní plán má jinak nastavenou regulaci jednotlivých ploch, zjednodušeně: regulace říká, zda na vaší parcele lze u rodinného domu mít i domácí dílnu, zda tam lze umístit garáž a podobně…. Třeba běžně územní plány mají podmínku zastavěnosti např. 30%. To znamená, že velikost dalších staveb + velikost původní stavby se musí vejít do těch 30%. Bývají tam další a další podmínky. Ale obecně vašemu záměru předpisy nebrání.

Takže vezměte mapku (snímek katastrální mapy) a do ní zakreslete umístění vámi navržené stavby a zároveň tam nakreslete i budoucí přístavbu rodinného domu. A chtě nechtě, jděte se zeptat na úřad územního plánování, je možné se dotázat i elektronicky. Tento úřad je v první fázi úvah ten nejdůležitější!

Potom moje rada, pokud to územní plán umožní, necháte si vypracovat projekt na celý záměr, tedy i na přístavbu domu. Ušetříte tím spoustu papírů, které byste musel složitě nahánět znovu. Povolení (a je jedno zda je to ohlášení, společný souhlas, společné územní a stavební povolení…. ) je potřeba chápat tak, že získáváte právo ty stavby realizovat, nikoliv povinnost. Takže uděláte tu prví stavbu a povolení vám bude stále a stále platit i na přístavbu. Maximálně zažádáte o prodloužení lhůty stanovené k dokončení zahájené stavby (když vám st. Úřad stanoví třeba jen 5ti letou lhůtu k dokončení). Zahájením prací je povolení platné prakticky na vždy.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování