Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné na pozemku rodinného domu postavit sklad/garáž do 25m2 a k tomu prilepeny bazén do 40m2? Budou dodrženy všechny body, které zákon nařizuje pro stavby bez povoleni. Bude to 2m od hranice pozemku, do 5m výšky i 3m hloubky, atd... Ptám se proto, že stavebi urad se na to dívá jako na stavbu zahradního domku(bez povoleni) a přístavbu bazénu, která prý už podléhá územnímu souhlasu. Jak to tedy prosím je? Ve stavebním zákoně není nikde definováno, že bazén nemůže být v těsné blízkosti garáže. Bude se jednat o 2 železobetonové konstrukce, které na sobě budou nalepene, ale není uděláno to postavit zvlášť, vzhledem k umisteni do svahu. Předem děkuji za odpověď

Odpověď Podívejte, dnes se to vysvětluje následovně: pokud jsou vedle sebe dvě stavby, tak je rozhodující, zda jsou komunikačně propojeny nebo ne. Tedy když přímo z garáže (skladu) budou dveře vedoucí do stavby s bazénem, tak by šlo už o přístavbu.

Ale zákon hovoří o bazénu, ale pokud bazén bude zabudovaný do železobetonové stavby, tak ani já bych netvrdil, že jde o bazén, ale stavbu s bazénem uvnitř a to je něco jiného….. tam pak je územní souhlas na místě a to ještě v kombinaci s ohlášením… k tomu si prosím přečtěte § 103 a § 104 st. zákona.

Já osobně bych usiloval o písemné sdělení stavebního úřadu (a to bych schoval pro budoucnost). To co by mi napsali, to bych jim splnil. Některé věci tam nemají jednoznačné řešení a zákon se bude měnit a tak je i důležité datum, kdy to budete realizovat a tam všude je užitečné vyjádření stavebního zákona, protože je tam i datum….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování