Dobrý den, chci na svém pozemku postavit garáž nad 25m2 nevím kolik přesně to bude nemám to ještě zaměřené ale určitě to bude více jak 25m2. Vedle garáže je dům, samozřejmě předpokládám že mezera bude 2-3m od domu kvůli požáru, jen mě zajímá jaké povolení musím mít a co vše je pro stavu potřeba, chci ji mít zděnou a ideálně se sedlovou střechou. Dále mě zajímá zda může být vyšší než stávající dům. Jelikož jsem na internetu našel pouze informace buď staré pár let nebo na garáž do 25m2 tak doufám že se dozvím něco víc tady. Předem děkuji za odpověď.


Odpověď

Napřed v rámci samostudia je nutné nastudovat územní plán vaší obce. Může tam být nějaké omezení, například maximální zastavěná plocha parcely – třeba 30 % a garáž už přesáhne tuto plochu. Může tam být i jiná omezující podmínka. Nejlépe je zakreslit do situace čtvereček a zajít (nebo dnes mailem poslat) na úřad územního plánování. Tento krok je opravdu nezbytný.

Jinak garáž může být „nalepená“ přímo na váš rodinný dům. To se vyřešit dá. Pokud byste jí potřeboval „nalepit“ na dům souseda, už je to komplikované, ale i tam s jeho souhlasem lze dospět ke schůdnému řešení…

Jinak takováto stavba bude vyžadovat podle § 104 stavebního zákona (stavba do 70 m2) ohlášení, ale stavba musí být zároveň i umístěna, tak se s největší pravděpodobností dostanete k žádosti o společné oznámení záměru. Vyžaduje to samozřejmě projektovou dokumentaci, která musí obsahovat i požárně bezpečnostní řešení stavby (takže tuto problematiku musí dořešit projektant).

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování