Dobrý den, obor územního plánování zamítl záměr zbourání stávající garáže a výstavby nové dvougaráže, která by tak vyplnila proluku mezi g. vpravo i vlevo. (vzhled řadových g. 4+má+2).Žádala jsem o výjimku, protože území je označeno jako BČ(bydlení čisté). Můžu ještě něco udělat, nebo je stavba opravdu nereálná? Veškeré sítě jsou v pořádku. Pokud budu opravovat g. a měnit sedlovou střechu na rovnou, potřebuji jakékoliv rozhodnutí oboru územního plánování? Děkuji.


Odpověď

Dneska je rozhodující (při změně vzhledu, zvětšení hmoty stavby, zastavěnosti pozemku a pod ) závazné stanovisko podle §6, odst.1 písmeno e) ve vazbě na § 96 b zákona 183/206 Sb.

Toto závazné stanovisko vydává úřad územního plánování a diskusi je potřeba vést s nimi. Ve vašem územním plánu je potřeba přesně nastudovat čisté bydlení….. Ale opravdu se může stát, že zbourat garáž a umístit tam dvougaráž nepůjde. Teoreticky lze nechat zamítavé závazné stanovisko nechat nadřízeným orgánem přezkoumat, ale to není dobrá cesta.


Takže, opravit starou garáž vám nemůže nikdo zakázat, ale garáž přistavět, či zbourat a postavit dvougaráž opravdu z hlediska ÚP nemusí projít. Výjimky podle mne nejsou. Ale nic nepokazíte, udělejte fotku a znova to zkuste konzultovat s úřadem úz. Plánování.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování