Dobrý den,

slyšel jsem o změně zákonů a vyhlášek energetické náročnosti budov. Jaké jsou od ledna požadavky na novostavby a je nějaká změna pro rekonstrukce? Přiznám se, že této legislativě nerozumím. Platí stále pravidla pro NZEB I.?

Děkuji za odpověď


Odpověď

Vyhláška 264/2020 Sb. stanovuje nové hodnoty standardu domů s téměř nulovou spotřebou energie, tedy NZEB II a platí od ledna roku 2022.
Nová pravidla povedou k potřebě kvalitnější obálky budovy a v mnoha případech bude nutno doplnit energetický koncept budov i o instalaci obnovitelného zdroje energie či úspornějších technologií.
Mění se metodika pro výpočet ukazatele primární energie z neobnovitelných zdrojů i jeho povolené hodnoty, vždy v závislosti na typu a velikosti budovy. Zatímco do konce roku 2021 platilo, že výše snížení referenční hodnoty primární energie z neobnovitelných zdrojů energie byla 25 % pro rodinný dům, 20 % pro bytový dům a 10 % pro ostatní budovy, dnes je to složitější. Co tedy vyhovělo požadavkům na NZEB I, to pro NZEB II už nemusí stačit. Změna metodiky, kdy se stanovuje tabulkové určení snížení referenční hodnoty primární energie z neobnovitelných zdrojů, může být míra snížení od 20% do 60% v závislosti na architektonickém tvaru a členitosti budovy. Ještě důležitější bude správně zvolit použité materiály a také celkový energetický koncept.

Wienerberger s.r.o.