Dobrý den, chtěl bych se zeptat, vlastním pozemek o výměře 1400m2 určeny pro stavbu rodinného domku, který mam v úmyslu stavět další rok. Na tomto pozemku bych chtěl postavit zahradní domek o rozměrech 3x5m výška cca 3m, domek by byl určeny pro uskladnění nářadí. Domek bude sta 1,5m od vodovodního potrubí a 2m od hranice pozemku, možná 1m po domluvě (písemně) se sousedem. Potřebuju mít souhlas všech sousedu, provozovatelů síti a souhlas z OU?

Odpověď Dobrý den,
zahradní domek můžete samozřejmě zrealizovat, výška, ani zastavěná plocha není v kolizi s platným Stavebním zákonem (350/2012), konkrétně s §79 odst.2, pís.o a §103 odst.e bod č.1. Z Vaší specifikace není zcela zřejmé, kde se nachází vodovodní potrubí (předpokládám, že je uvnitř pozemku) a o jaký vodovod se jedná, zda jde o vodovodní přípojku k budoucímu RD, nebo o veřejný vodovodní řad, který prochází pod Vaším pozemkem (je současně věcným břemenem). Odstupová vzdálenost zahradního domku musí být 2 m od hranice pozemku, v odůvodněných případech i menší. Potřebujete však písemný souhlas sousedů a obecního úřadu, pokud je Vaším sousedem (obecní pozemek).
Pokud se jedná o veřejný vodovodní řad, budete potřebovat i souhlas správce (provozovatele) tohoto vodovodu. Na závěr je otázkou, zda nově buduvaný zahradní domek, který budete provozovat jako sklad pro budoucí stavbu RD bude stavbou trvalou, nebo dočasnou. Osobně bych se informoval na příslušném stavebním úřadu o jejich postoji k Vašemu záměru.
NEMOinspekt s.r.o.