Dobrý den,
máme starý dům asi 65 let,zdivo z opuky a cihel, dělali jsme novou střechu-zateplenou, nové okna-eura a teď chceme zateplit obvodové zdi a udělat fasádu, poraďte mi prosím jaký materiál použít na zateplení a jaký na fasádu,z ohledem na nejnižší cenu materiálu.
děkuji za odpověď

Odpověď

Nejšetrnější způsob zateplení domu z kamene a cihel, patrně bez izolací proti zemní vlhkosti je předsazená odvětrávaná fasáda s minerální izolací vloženou do roštu a pod obklad s větranou mezerou.

To je ale nákladné řešení. Bohužel běžné a nejlevnější kontaktní (lepené) systémy zateplení používají bílý fasádní EPS 70 F, který je paronepropustný a zdivo difúzně dost uzavírá. Pro vyšší vlhkost podkladu je zcela nevhodný.
V daném případě bych neviděl jako dobré ani systémy s minerální vatou, která sice prodyšná je, ale pro vysokou nasákavost se také pro vlhké konstrukce příliš nehodí.

Kompromisním řešením je použití difúzně otevřených děrovaných fasádních desek z šedého polystyrénu. Tento materiál vykazuje obdobný součinitel difúze jako zdivo, není tedy pro zateplovanou konstrukci „přítěží“.
Tyto systémy najdete například v sortimentu firem Baumit nebo Weber. Nazývají se Baumit Open Reflekt nebo Weber Clima. Výhodou šedého polystyrénu je lepší tepelná izolace než u běžného EPS, takže se může použít v menší tloušťce. Na opukovou zeď smíšenou s plnou cihlou v tloušťce do 60 cm je doporučení 12 až 14 cm, pro splnění minima normy kolem 10 cm.

Principy jsou popsány v technických podkladech výrobců, doporučuji kontaktovat technické zástupce těchto firem – poskytují poradu na místě s prohlídkou objektu a technický servis. Mohou také levně nebo bezplatně vyhodnotit stávající vlhkost zdiva, která je pro použití systému rozhodujícím faktorem. Doporučenou povrchovou úpravou je Nanopor omítka z důvodu vysoké paropropustnosti.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice