Vypěstujte si chutný artyčok
Artyčok se velmi podobá bodlákům, ale nepatří mezi ně. Jeho chutný plod přitom můžeme konzumovat syrový, můžeme jej dusit, grilovat i smažit. Jak si ale artyčok vypěstovat?
Má přímou, plstnatou a nevětvenou lodyhu s velkými, obvykle ostnitými listy, které jsou na rubu běloplstnaté. Tato trvalka se většinou pěstuje jako jednoletá rostlina pro své řapíky, které jsou jemné a velmi chutné, ale také pro ozdobné květy. Velké červenofialové až modré květy vyrůstají na dvouletých a starších rostlinách. Úbory mají kulovité zákrovy, listeny jsou střechovitě složeny v několika řadách. Vnější liseny jsou bodlinaté.
Listy artyčoku obsahují látky, které příznivě působí na tvorbu a vypuzování žluči, trávení, při zánětech žlučových cest a arterioskleróze. Snižují množství cukru v krvi a zvyšují antitoxický účinek jater. Pro artyčok je typická příjemně hořká chuť, které se využívá i v potravinářství při výrobě alkoholických i nealkoholických nápojů. Ozdobné květy se hodí k řezu (do vázy).
| Původ: | ze Středozemí | 
| Typ listu: | velké listy, kopinaté | 
| Barva listu: | zelené | 
| Barva květu: | modrá, červená | 
| Kvete: | červenec až září | 
| Odolnost: | mrazuvzdorná | 
| Vlhkomilnost: | vlhko | 
| Substrát: | písčito-hlinitá půda | 
| Náročnost na pěstování: | středně | 
| Množení: | semeny nebo výhonky či odkopky | 
Artyčok se velmi podobá bodlákům, ale nepatří mezi ně. Jeho chutný plod přitom můžeme konzumovat syrový, můžeme jej dusit, grilovat i smažit. Jak si ale artyčok vypěstovat?
Artyčok je exotickým druhem zeleniny, která je u nás poměrně neznámá, přitom ji však můžeme běžně najít například jako součást oblohy některých pizz. A pěstovat jej můžeme i v našich podmínkách, ovšem nikoli jako trvalku.
Někdy se vyplatí podívat přes plot nebo za hranice, a nasbírat tam trochu inspirace. V zahraničí se totiž učí zahradníci pěstovat a kuchaři využívat zeleninu, která je místně snadno dostupná, nenáročná na pěstování a přitom chutná. A některé exempláře by se uchytily i u nás.