Koriandr je jednoletá rostlina, která je známa už od pradávna. Byla nalezena v egyptských hrobech faraonů a zmiňuje se o něm i Starý Zákon. Rostlina obsahuje vitamín A, B1, B2, C. Zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení a snižuje nadýmání. V lidovém léčitelství se koriandr používá proti červům a jako součást mazání proti bolestem kloubů.

Koriandr je nejpoužívanější bylinkou na všech světadílech. Je vynikající na dochucení ryb, zvěřiny, telecího masa a drůbeže. Výborně se hodí při nakládání řepy, hub či zelí, při výrobě uzenin, omáček nebo do likérů. Čerstvé listy se používají na ryby, pomazánky, polévky či k dochucení zeleniny. Používají se všechny části rostliny. Zatímco listy chutnají po anýzu, semena jsou nasládlá a mají pomerančovou chuť, kořen je intenzivní a používá se do thajského kari. Mnozí lidí považují chuť koriandru za velmi zvláštní, na kterou je třeba si zvyknout.

Rostlina dorůstá do výšky okolo 40 cm. Tvoří vroubkované listy, připomínající listovou petržel. Bílorůžové květy nevoní. Po odkvětu se tvoří semena. Po usušení mají zlatohnědou barvu, po rozemletí nebo roztlučení v hmoždíři jsou velmi aromatické. Voní po švestkách a pomerančích. Drť korinadrových semen se používá do pečiva a sladkostí.

Čerstvé listy příliš dlouho nevydrží. Uchováme je v papírovém ubrousku a v mikrotenovém sáčku. Listy je možné zamrazit. Do malých kalíšků s listy nalijeme trochu vody a vše zamrazíme. Semena uchováváme v dobře uzavřené nádobě.

Charakteristika rostliny

Původ: jižní Evropa
Druh: bylina
Typ listu: střední listy, roztřepené či vícetvaré
Barva listu: zelené
Barva květu: bílá, růžová
Výška: 30 - 40 cm
Tvarování / řez: Pokud chceme sklízet lístky po co nejdelší dobu, vrcholky zaštipujeme. Jinak ženou do do vysokých stonků a následně květů. Právě čerstvé výhonky jsou nejaromatičtější.
Trvanlivost: Je to jednoletá rostlina.
Odolnost: nemrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: písčito-hlinitá půda
Náročnost na pěstování: bez nároků

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Rostlině se daří na slunném stanovišti.
Voda: V době vegetace zaléváme pravidelně. Při pěstování v květináči však pozor na přelití.
Hnojení: V době vegetace hnojíme 1x za měsíc standardním tekutým hnojivem.
Množení: Množení je možné semeny. Semena klíčí od jara do podzimu.
Sadba: Při pěstování v nádobě musíme dbát na dostatečnou drenážní vrstvu, aby nedošlo k uhnívání kořenů. Semena do květináče vyséváme hustě. Malé rostlinky není nutné protrhávat, po dvou třech měsících se růst zastaví a než začnou listy uvadat, můžeme vysít do květináče nová semena.
Zemina: Vhodná je dobře propustná, písčito-hlinitá půda.

Časté dotazy a problémy při pěstování

Jaké jsou nejlepší podmínky pro pěstování koriandru?

Koriandr preferuje slunné a mírně vlhké prostředí s dobře odvodněnou půdou.

Jak často bych měl zalévat koriandr?

Koriandr potřebuje pravidelné zalévání, ale je důležité nezalévat ho příliš často, aby nedošlo k přemokření kořenů.

Jaké jsou nejčastější problémy s pěstováním koriandru?

Nejčastější problémy jsou napadení škůdci, jako jsou mšice a molicové, a houbové infekce, jako je plíseň.

Jaké jsou nejlepší způsoby skladování koriandru?

Koriandr lze skladovat sušený nebo mražený. Sušený koriandr uchovávejte v suchu a temnu, mražený koriandr lze skladovat až 6 měsíců.

Jaké jsou nejlepší způsoby použití koriandru v kuchyni?

Koriandr se často používá v asijské a mexické kuchyni jako koření do masa, omáček a salátů. Také se používá jako ozdoba na pokrmy.

Články na téma Koriandr


Jaké byliny bychom měli mít stále po ruce?

Jaké byliny bychom měli mít stále po ruce?

Mít po ruce už od časného jara čerstvé bylinky až do podzimu a to přímo v kuchyni na okenním parapetu či na balkóně? Žádný problém a s výsevem začínáme už nyní – na konci zimy.

Jak zhodnotit přebytky nejen z bylinkové zahrady?

Jak zhodnotit přebytky nejen z bylinkové zahrady?

Co si budeme povídat, původní módní myšlenka na dochucování pokrmů vlastnoručně vypěstovaných nebo zakoupených zeleným kořením časem trochu ztrácí na efektu. Ale nezoufejte, je tu prostor pro změnu.

Rdesno vonné je vynikající vietnamské ochucovadlo a jedno z tajemství vietnamské kuchyně

Rdesno vonné je vynikající vietnamské ochucovadlo a jedno z tajemství vietnamské kuchyně

Rdesnu vonnému se též říká vietnamský koriandr a nebo pálivá máta. Kromě svých schopností ochucovat pokrmy též výborně účinkuje například na akné. Pěstovat si je přitom můžeme doma jako pokojovou rostlinu. Pokud si tedy třeba v kuchyni na okenním parapetu pěstujete bylinky, není nic jednoduššího, než rozšířit svou sbírku právě o rdesno vonné. A naučit se něco z vietnamské kuchyně.