Pampeliška lékařská | Taraxacum officinale

Pampeliška je dvouděložní rostlina, která roste snad všude. Bohužel i tam, kde není vítaná. Pro někoho je to obtížný plevel, pro jiné půvabná rostlina připomínající svými květy slunce, která je dokonalou léčivkou. Z pampelišky se dají použít všechny části rostliny. Nejsilnější je kořen, který se však musí sbírat ještě před rozkvětem rostliny, kdy jsou jeho účinky nejsilnější (březen - duben). Po umytí se suší, aby nedošlo k jeho plesnivění. Podporuje trávení, působí močopudně, pozitivně působí na metabolismus. Pomáhá při cukrovce, při chronické únavě, artróze a dně, zácpě. Uživá se ve formě odvaru, kdy se suchý kořen cca 1 lžička vaří se 100 ml vody zhruba jednu minutu. Odvar se naředí a pije se 2 - 4x denně.

Je to vytrvalá bylina dorůstající do výšky 5 - 40 cm. Tvoří lysé lodyhy bez listů, po poranění ronící mléko, které zanechává na kůži hnědé skvrny. Listy rostou v přízemní růžici. Jsou laločnaté, zubaté a mají jasně zelenou barvu. Květy se objevují na dutých stvolech od dubna do září. Květenství je složené z drobných jazykovitých listenů. Kořen je silný a poměrně dlouhý. Plod je malá, elipsovitá nažka s jemným ochmýřením. Všechny části rostliny obsahují mléčnou šťávu.

Mladé listy, které ještě neobsahjí hořké mléko se používají do jarních salátů, který tak obohatí o značné množství vitamínu C. Doporučuje se zejména diabetikům, protože obsahuje inulín. Z rozkvetlých květů se vyrábí pampeliškové víno nebo pampeliškový med, který je výborný při nachlazení.

Recept: 250 květů pampelišky omyjeme a vložíme do vody. Přidáme 2 omyté citróny nakrájená na kolečka a vaříme hodinu. Přelijeme přes síto a přidáme 1 kg cukru a vaříme 45 - 60 minut do zhoustnutí.

Charakteristika rostliny

Původ: celá Evropa, západ Asie
Druh: bylina
Typ listu: střední listy
Barva listu: zelené
Barva květu: žlutá
Kvete: Kvete od dubna do září.
Výška: 5 - 20 cm
Vůně: Květy voní.
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování.
Odolnost: mrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: normální zahradní ze
Náročnost na pěstování: bez nároků
Doba květů: duben, květen, Červen, Červenec, srpen, září

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Vhodné je slunné stanoviště, ale daří se jí i v polostínu.
Množení: Množí se semeny.
Zemina: Rostlina není náročná na půdu, daří se jí všude.

Články na téma Pampeliška


Jak si vyrobit hnojivo z plevele

Jak si vyrobit hnojivo z plevele

Velmi výživné a tedy účinné hnojivo rostlinného původu, čili čistě organické, získáme velmi snadno. Stačí sud nebo jiná nádoba s vodou a srp či kosa, nůž nebo zahradnické nůžky.

Máte v zahradě ostropestřec?

Máte v zahradě ostropestřec?

Ostropestřec je statný bodlák, ovšem mnohem zdobnější než u nás běžné bodláky, který dovede léčit nemocná játra. Jeho stinnou stránkou je však invazivnost. Pozor proto na vysemenění.