Fotovoltaické panely Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Ceny energií stoupají raketovou rychlostí a nikdo neví, kdy se zdražování zastaví. Proto je nejvyšší čas přemýšlet o výhodnějším zdroji elektrické energie, a tak stále více domácností se rozhoduje pro fotovoltaické elektrárny. Máme pro vás 5 zásadních důvodů, proč se vám fotovoltaika vyplatí zrovna nyní. 

České domácnosti se nacházejí pod palbou vysokých cen energií. Potraviny, pohonné hmoty, předměty běžné spotřeby… Je toho tolik, že každý přemýšlí, kde by ušetřil. A energie jsou jednou z těch položek, které mají velký dopad na domácí rozpočet. Jen za poslední rok se ceny energií zvýšily i více než dvojnásobně.

Jednou z možností, jak výrazně ulevit domácímu rozpočtu, je stát se částečně energeticky soběstačnými. S vlastní fotovoltaickou elektrárnou se můžete částečně zbavit závislosti na trhu a zajistit si zdroj vlastní energie. Prozradíme vám, proč se k fotovoltaice rozhoupat co nejdříve. Připravili jsme pro vás 5 hlavních důvodů. 

1. S fotovoltaikou ušetříte a pokryjete až 70 % spotřeby

S instalací fotovoltaické elektrárny hned poznáte rozdíl při placení záloh na energie. Správně nastavená elektrárna je schopna pokrýt i 70 % spotřeby domácnosti. Ze sítě tedy můžete odebírat například jen 30 % elektřiny a výrazně tak ušetřit. 

Zdá se vám to jako teoretizování? Představte si, že ročně platíte za elektřinu 60 000 Kč. Pokud byste náklady snížili o 70 % pořízením fotovoltaiky, ročně byste uspořili 42 000 Kč. Skutečně velká úspora, nemyslíte? A to se bavíme pouze o roční úspoře. 

Chcete vědět, kolik by mohla vaše domácnost ušetřit? Podívejte se sem

2. Rychlá návratnost investice i díky štědrým dotacím

Mnoho lidí se mylně domnívá, že se investice do fotovoltaiky nemůže vrátit. Už z předchozího bodu vyplývá, že návratnost je čím dál tím kratší. Pořizovací ceny solárních systémů se pohybují od 150 000 do 500 000 Kč. Může to znít děsivě. Jenže velkou roli tady hrají štědré státní příspěvky v rámci programu Nová zelená úsporám. Díky dotacím můžete pokrýt až 50 % nákladů. Návratnost fotovoltaiky se rázem zkrátí o několik let.

Ceny systému se pohybují dle parametrů v řádů několik stovek tisíc, záleží na technickém řešení. Dotace na pořízení se pohybuje od 40 000 Kč do 225 000 Kč.“ říká Pavel Mareš, ředitel divize energetiky skupiny ELYN

3. Žádné výpadky proudu a větší soběstačnost

Kdo by si nepřál soběstačnost. Každá domácnost je v dnešní době odkázána na dodávku elektřiny. S vlastní fotovoltaickou elektrárnou se nemusíte trápit s výpadky proudu.

Pokud celý fotovoltaický systém doplníte také o baterii, jste chráněni proti případným výpadkům proudu.

To ale neznamená, že jste kompletně odkázáni jen na vlastní elektrárnu. Téměř všechny domácnosti s fotovoltaikou zůstávají připojeny k distribuční síti, ze které v případě potřeby dokupují zbytek potřebné energie. Vše dokáže elektrárna sama řídit.

Fotovoltaické panely na střeše garáže
Fotovoltaické panely na střeše garáže

4. Životnost fotovoltaického systému

Životnost fotovoltaických panelů je udávána minimálně na několik desítek let. Konstrukce panelů neobsahuje pohyblivé prvky, a proto jsou solární panely velmi odolné vůči poruchám. Ke zkvalitňování parametrů solárních panelů navíc přispívají inovace a nové technologie. 

U většiny solárních panelů se můžete spolehnout na záruku na výkon na 25 let. To znamená, že během těchto 25 let má panel výkon stále nejméně 85 %. Celou jednu generaci se tak nemusíte vůbec o nic starat. Mějte jen na paměti, že střídač má životnost přibližně 12 let a baterie přibližně 20 let, poté je bude potřeba vyměnit.

5. Fotovoltaika je jako obnovitelný zdroj energie šetrná k přírodě

Fotovoltaika je obnovitelný zdroj, který využívá sluneční záření a neprodukuje žádné lokální emise. Jedná se tak o mnohem ohleduplnější zdroj energie než fosilní zdroje, jako jsou uhlí nebo zemní plyn. 

Pokud si domů pořídíte fotovoltaiku, bude vás hřát pocit, že jste pro životní prostředí udělali něco dobrého. Nákup fotovoltaické elektrárny tak může být nejen chytrým tahem směřujícím k úsporám, ale i krokem k ochraně přírody a klimatu. 

Chcete o fotovoltaice vědět ještě víc? O dotacích, instalaci a dalších podrobnostech se dozvíte zde