8 rad, jak vybrat novou střechu právě pro váš dům Zobrazit fotky zobrazit 16 fotek

Rekonstrukci střechy a výměnu střešní krytiny se rozhodně nevyplatí nechat na náhodě. Prostě jen tak ukázat – toto se mi líbí a zaplatit. Volba nové střech je ovlivněna mnoha okolnostmi. Například nadmořskou výškou a jí odpovídajícím sklonem většiny střech v lokalitě, který zase zpětně promluví do výběru střešní krytiny. Zaručených „ale“ je ale mnohem více.

1. Střešní konstrukce

Na prvním místě je vždy střešní konstrukce a týká se to všech střech včetně plochých a atypických. Pokládat novou krytinu na poškozenou střešní konstrukci bez její opravy či výměny je nesmysl a zbytečná investice. Tím nejzávažnějším, co nás může u střešní konstrukce potkat, je napadení krovu dřevomorkou. Tato houba je natolik nebezpečná, že je třeba odříznout poškozený dřevěný prvek metr od místa poškození, opatrně odnést a nejlépe ihned spálit. Důležité je též zatížení krovu, každá střešní krytina má jinou hmotnost a budete se divit, ale nejvíce váží na 1 m2 bobrovky, byť jsou oproti tradičním páleným či betonovým taškám mnohem lehčí. Pokládají se totiž ve dvou až třech řadách přes sebe. Pustit se do opravy střechy či výměny střešní krytiny za jinou bez alespoň elementárních znalostí, prostě nelze. Mnohé starší krovy sice mohou sloužit nadále a ještě hodně dlouho, ale musíme je zpevnit. Namísto dřívějších truhlářských spojů se dnes používají ocelové kotevní prvky. Poškozené části střešní konstrukce je třeba nejlépe vyměnit, pokud však nechceme, aby krov sloužil v interiéru jako pohledový, stačí je mnohdy pouze vyspravit, vyztužit.
Původní krov
Původní krov
Staré trámy - mnohé mohou sloužit dalších 100 a více let
Staré trámy - mnohé mohou sloužit dalších 100 a více let
Rekonstrukce střechy při budování podkrovního bytu
Rekonstrukce střechy při budování podkrovního bytu
Rekonstrukce střechy
Rekonstrukce střechy

2. Tepelná izolace

Pokud budeme hovořit pouze o střechách šikmých, je stále standardem jejich zateplování nejčastěji minerální vatou směrem do interiéru. Ovšem poměrně novým, ale progresivním způsobem zateplování je izolace nadkrokevní. Hlavní nevýhodou izolace minerální vlnou z interiéru je, že minerální vata nemůže být kvůli svým izolačním vlastnostem a požadavkům normy téměř nikdy aplikována pouze mezi krokve, nýbrž musí být i pod krokvemi. Tím se zateplení šikmé střechy prodraží a navíc přijdeme o část půdních prostor, o půvabu „uznaných“ dřevěných prvků střešní konstrukce nemluvě. Nadkrokevní izolací přitom vytvoříme souvislou vrstvu izolantu přímo na střešní konstrukci. A je to skutečně ideální řešení, které je navíc podtrženo nabídkou izolantů s minimální tloušťkou - například tvrdými polyuretanovými, resp. polyizokyanurátovými izolačními panely s označením PIR izolace. Tyto izolační panely jsou vhodné pro izolace nadkrokevní šikmých střech i izolace střech plochých. 
Průřez střešním pláštěm s nadrokevní izolací
Průřez střešním pláštěm s nadrokevní izolací
Mezikrokevní izolace minerální vlnou
Mezikrokevní izolace minerální vlnou
Mezikrokevní a podkrokevní izolace, na rošt přijde sádrokarton
Mezikrokevní a podkrokevní izolace, na rošt přijde sádrokarton
Izolace ploché střechy
Izolace ploché střechy

3. Investice a výběr dodavatele

Investovat uváženě, s rozumným poměrem ceny a výkonu, lze pouze s nezbytnou informační výbavou. Je třeba zjistit si základní fakta, alespoň v tom nejdůležitějším se zorientovat. Nízké pořizovací náklady nemusí v konečném důsledku vůbec představovat velkou úsporu. To samé platí i pro výběr dodavatele. Příliš levná práce je podezřelá, stejně jako ta předražená. Dobré je též vyjít z referencí, doporučení a samozřejmě z „transparentního“ rozpočtu. Jakmile začne dodavatel hovořit o možných vícenákladech, není něco dobře. Ano, pokud byste se na poslední chvíli rozhodli pro řešení a materiály, se kterými rozpočet nepočítal, není o čem hovořit, ale v opačném případě nejsou vícenáklady nutné, respektive jsou smyslné a stavebník se tak 'někomu' stává volavkou.

4. Načasování rekonstrukce či stavby nové střechy

Ideální je nástup jara hned za pěkného počasí a samozřejmě je třeba sledovat předpovědi počasí. Realizovat střechu, když celý týden „lije jako z konve,“ je opravdu nerozum, který se projeví v interiéru. A voda, která zateče, vysychá dlouho.
Realizace střechy
Realizace střechy

5. Kvalitní materiály a odolnost

Vybírejte jedině kvalitní materiály. Mokré, čerstvé trámy, trámy a fošny stočené do „vrtule,“ nekvalitní, neznačková krytina, to vše jsou promarněné peníze a komplikace při realizaci. Ideální jsou krytiny z přírodních materiálů, které nabízí vysokou trvanlivost, optimální prodyšnost a vysokou mechanickou odolnost. V porovnání s plechem, eternitem, či asfaltovým šindelem jsou pálené a betonové tašky, ale i luxusní břidlice, opravdu o třídu výš. 

Tip: Nechte si předem kvalifikovaně a zdarma spočítat spotřebu střešní krytiny.

Kvalitní střecha by navíc měla odolávat i UV záření, mrazu, sněhu, kroupám, silnému větru, ale i ohni (resp. alespoň co nejdéle). V případě asfaltového šindele se připravte na časté výměny a opravy šindelů, v případě plechové krytiny zase dejte pozor na nízkou životnost, nedostatečnou odolnost vůči povětrnostním vlivům, hlučnost (při silném dešti a krupobití) a ztíženou možnost budoucích stavebních úprav střechy. Klíčová je deklarovaná životnost střechy a záruka výrobce poskytovaná na materiál. Odolnost střechy a ochrana před zatečením jsou též závislé na sklonu střechy, ne každá krytina se hodí pro každý sklon a také na vzdálenosti latí, která opět odpovídá konkrétnímu typu krytiny. Samozřejmostí je již dnes navíc pojistná hydroizolační fólie pod latěmi.
Krytina z odolné břidlice, hřeben z pálené keramiky. Proč ne?
Krytina z odolné břidlice, hřeben z pálené keramiky. Proč ne?

6. Netradiční řešení – solární panely místo krytiny!

Chcete si na střechu umístit solární panely, chcete, aby vaše střecha vyráběla elektřinu? Proč ale pokládat tyto panely na střešní krytinu a investovat tak dvakrát. Nabízí se řešení, kdy solárně termické kolektory a fotovoltaické panely zcela nahradí střešní krytinu, vlastně se jí tak sami stanou. A nebo máte plochou střechu a malý pozemek? Však si jej můžete zvětšit právě o střechu a dokonce můžete mít na střeše i zahradu. Moderní hydroizolační PVC fólie a další materiály vám přístup k zelené střeše usnadní.

7. Nezapomeňte na okapy

I oplechování střechy a materiál a provedení okapů jsou zásadně důležité pro odolnost a životnost stavebních konstrukcí. Do budovy prostě nesmí shora zatékat. V tomto případě je dnes jako materiál nejoblíbenější titanzinek, který dosahuje odolnosti a bezúdržbovosti mědi, ovšem ceny tradičního pozinkovaného plechu.

8. Pojištění

Nakonec si svou novou střechu nezapomeňte pojistit především před vichřicemi a krupobitím. Mnoho lidí má stále ještě uzavřené staré pojistky, aniž by si překontrolovali, na jaké pojistné plnění dosáhnou. A v konečném důsledku pak spláčou nad výdělkem, respektive prodělkem.
Solárně termické kolektory pro ohřev vody
Solárně termické kolektory pro ohřev vody
I šikmá střecha může být zelená
I šikmá střecha může být zelená
Nová střecha
Nová střecha
Nová střecha
Nová střecha
Nová střecha
Nová střecha
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com