Alergeny a dráždivé látky v bytě můžete zkrotit třeba výběrem nábytku Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

To, jestli budete trpět nějakou alergií, si bohužel sami rozhodnout nemůžete. Ale můžete si svůj dům nebo byt zařídit tak, aby vám zdravotní omezení komplikovala život co nejméně. Výběr vhodných materiálů, stejně jako určité principy údržby a úklidu, mohou do značné míry eliminovat to, jak vám alergeny nakládají. Samozřejmě: prvním bodem seznamu „co udělat v domácnosti jinak a lépe“ bude vždy návštěva lékaře-specialisty. Potřebujete mít totiž jistotu, co konkrétně je vaším alergenem, případně, s jakým typem astmatu se potýkáte. A teprve pak se zvolna pustit do velkého stěhování. Základem je totiž vytvořit patřičně nekonfliktní, nedráždivé prostředí. Pokud máte alergii na kočičí chlupy, bydlení s kočkou nebude nikdy fungovat, ať přerovnáte byt sebelépe. Takže, vybaveni informací o vašich alergenech, do čeho se pustit?

Dejte kobercům sbohem

Vezmeme to od podlahy. Doslova. Protože koberec, ať už běhoun nebo hustý peršan po babičce, je dokonalé mikrobiální hřiště i lapač prachu/pylů. Velké podlahové plochy kompletně překryté kobercem jsou prostě špatně. Z jejich hustého vlasu nikdy všechny nečistoty nedostanete, a pokud nechcete strávit každý den hodiny jejich tepováním, ve vlastním zájmu se jich vzdejte. Kvalitní náhradu hledejte buď v pevné podlahovině plovouček, kompaktních lakovaných řešeních s ochrannou povrchovou vrstvou, snadno omyvatelných dlaždicích nebo levnějším řešením v podobě vinylu a linolea. Nezapomínejte na pravidelné omývání, likvidace lepivých fleků, které zachytávají chuchvalce. A hlavně: čeká vás ještě jeden zásadní nákup, který nesmíte podcenit. Budete potřebovat vysavač. Opravdu dobrý, výkonný, s dobrým filtrem a možná s vodní čistící bází. Protože teď budete opravdu často vysávat (i ono linoleum) a nepotřebujete při tom prášit.

I s dobrým vysavačem je problém koberce zbavit prachu.
I s dobrým vysavačem je problém koberce zbavit prachu.

Postel je opravdu důležitá

I když to tak možná na první pohled nevypadá, ty nejzajímavější věci kolem nás se odehrávají v posteli. Minimálně na mikroskopické úrovni je tam vždy dost živo. A vzhledem k tomu, že třetinu života strávíme někde mezi peřinami a polštářem, vyplatí se této oblasti věnovat patřičnou pozornost. Zvlášť, když nás trápí astma nebo alergie, protože se tu reaktivním prostředím doslova obalujeme. Co by mohlo pomoci? Pokud máte klasickou matraci z umělých plastových vláken, pravidelně ji vysávejte. Je to úmorné, výsledek zdánlivě není vidět, ale projeví se. Po osmi týdnech každo-ranního vysávání bydlí ve vaší matraci o 77,7 % méně prachových roztočů, než v matraci nevysávané. O podobná či vyšší procenta tím také snižujete přítomnost houbovitých beta-glukanů a bakteriálních endotoxinů. Vyplatí se to.

Podobnou péči pak věnujte i povlečení a výplni peřin/polštářů. Kachní ani prachové peří pro teď opravdu nebudou vhodné, raději se soustřeďte na formy „inteligentní“ pěnové výplně. Mimochodem, k dostání jsou i kusy s nano-stříbrným vláknem, které aktivně růst nejrůznějších mikrobů potírají. Zapomeňte na přírodní materiály (vlněné houně, kůže) a nahraďte je neutrální syntetikou. Tak jako tak bude zapotřebí prát povlečení mnohem častěji. Řekněme, že jednou týdně, by si mělo povlečení projít lázní o teplotě minimálně 54°C. Což je teplota, která roztoče spolehlivě hubí. Je to dřina, protože podobně je třeba nakládat s poduškami, dekami a potahy, které v bytě používáte. Možná i z tohoto důvodu se vyplatí jejich celkové množství snížit na minimum. Ušetříte si tím práci, i komplikace.

Hustý koberec, čalouněné sedačky, počítač. Už chybí jen rozkvetlá sakura, abychom ty hlavní zdroje alergenů měly pohromadě.
Hustý koberec, čalouněné sedačky, počítač. Už chybí jen rozkvetlá sakura, abychom ty hlavní zdroje alergenů měly pohromadě.

Vyvarujte se sběrnic prachu

Trochu fantazie: kdybyste byli prach ve vlastním bytě, kdepak se usadíte? Nu, a hned máte jasno, kam upřít svou aktivitu. Jednou z velkých sběrnic prachu a zdrojem dráždivých polétavých částic jsou žaluzie, na kterých se prach systematicky usazuje. Nejsnazší je asi zbavit se jich. Nemusíte úplně, existují i žaluzie vnější, nejrůznější předsazené krycí rošty, rolety, markýzy a jejich variace. Nikdo vás nechce připravit o zasloužené soukromí, ale vevnitř teď spíše škodí. Podobné je to i s nejrůznějšími záclonkami a závěsy. Zastiňujte a regulujte přísun světla/tepla „z venku“, a nehromaďte si v bytě lapače prachu. Pochopitelně záleží případ od případu, a nemálo lze zařídit s pomocí materiálů z umělých vláken nebo čisté bavlny, která budete pravidelně přečišťovat.

Pravidelné důkladné uklízení se stane vaší rutinou. Bohužel
Pravidelné důkladné uklízení se stane vaší rutinou. Bohužel

Květiny v bytě? Raději za sklem

Je to komplikace, kterou budete muset vyřešit sami, v závislosti na tom, co je vaším alergenem anebo co vás dráždí ke kašli. Jsou tu pro a proti: rostliny přirozené zvlhčují a čistí vzduch, což může být zrovna tak výhoda i problém. Usazuje se na nich prach (ale dá se z nich snadno stírat, takže při pravidelném čištění s nimi můžete prach „vychytávat“). Bavíme se přirozeně o rostlinách, které neprodukují pro vás dráždivý pyl. Problematický je i substrát, který je živnou půdou pro nejrůznější bakterie. Jeho náhražkou mohou být nejrůznější perlitové boxy, ale je to pořád řešení na půl cesty. S největší pravděpodobností se budete muset květin v zájmu svého zdraví vzdát. Je tu ještě jeden nápad: umístit rostliny do „ochranné atmosféry“. Třeba akvária/terária. Zůstanou tak s vámi, ale budou pod kontrolou.

Je třeba se oddělit od okolí

Představa, že ze svého domu či bytu vytvoříte biologicky rezistentní bunkr, je poněkud děsivá, ale z jistého ohledu funkční. Chceme tím říct: nenoste si pyly domů. V praxi to znamená mít například oddělenou předsíň/šatnu s šatníkem, do které po svém návratu z terénu oblečení odložíte. Mimo hlavní obytný prostor. Protože v sezóně chytáte šatstvem a obuví ohromné množství agresivních pylů. Problémem pak může být jen vaše košile, kterou jste si vzali ven, a doma ji jen tak hodili přes židli. S tím souvisí i drobnost v podobě osobní hygieny (po návratu z venkovního prostředí sprcha), a zajímavost: nejrůznější kosmetické přípravky na vlasy (gely, tužidla, lesky) slouží pro pyly jako „lepidla“, kvůli kterým si přinesete problém domů.

Není pravdou, že
Není pravdou, že "anti-alergenní" domácnost musí působit sterilně.

Levný nábytek už pro vás není dost dobrý

Stylové bytové doplňky a nábytek si přímo žádáme, a výrobci z celého světa se pokouší našim protichůdným přáním vyhovět. Proč protichůdným? Poptáváme totiž kvalitu za rozumnou cenu, což jde trochu proti sobě. Výsledkem pak je, že producenti nábytku dost často pracují s překližkou, překrytou dýhou. Ono to vůbec nevypadá špatně, a dá se s tím krásně pracovat. Ale zrovna překližka a podobné ztužené štěpné materiály je pohromadě často držena adhezivy s pro alergiky a astmatiky nepříjemnými vedlejšími účinky. Unikají z nich totiž nejrůznější těkavé látky, které působí dráždivě. Nijak zvlášť neprospívají zdraví ani obyčejných lidí, ale pro astmatiky už představují problém.

Jsou sice levné a dostupné, ale škodlivé. Formaldehyd užitý jako konzervační médium, průmyslové zhášeče a zpomalovače hoření, ty všechny látky astmatikům nechystají dobré bydlení. Chce to opravdu sledovat, z čeho je nábytek vyroben. Mimo jiné si pohlídejte, jak dalece je vyroben z častému čištění odolných povrchových materiálů. Takové budete potřebovat. Dost často pak zvítězí esteticky neoptimální, leč funkční řešení snadno omyvatelného plastového nábytku, dřevěný lakovaný masiv nebo stylový chladný kov. Určitě se ale vyvarujte nábytku polstrovaného, čalouněného. Špatně se čistí a je sběrnicí alergenů i líhní roztočů.

Úklid je realita každého dne. Jen pozor na volbu vhodných čisticích prostředků.
Úklid je realita každého dne. Jen pozor na volbu vhodných čisticích prostředků.

Čistěte hlavně čistě…

Průmyslová chemie už nebude vaším kamarádem, a je třeba se na to připravit. Drtivá většina čisticích prostředků obsahuje nejrůznější aromatické látky, těkavé sloučeniny a vyloženě agresivní chemikálie, které astmatikům i alergikům výrazně škodí. Je třeba se jich vyvarovat a efektivně je nahradit alternativami. Jen tak pro obecné rozčlenění: když je to ve spreji (je tam hnací médium, výsledkem je aerosol) je to o poznání horší, než když je to v podobě prášku, nebo tekuté. Ale v pořádku není ani jedno. Myslete na detaily: parfémy, domácí vůně, ale také laky a barvy, jsou výrazným zdrojem dráždivých látek. Zkuste to bez nich, nebo pečlivě vybírejte.

Pravidelná rutina pomáhá

Život s alergií nebo astmatem není žádná výhra, ale nikdo neříká, že by nemusel být plnohodnotný. Drtivá většina opatření v domácnosti či bytě souvisí s každodenní rutinou. Je třeba si hlídat optimální teplotu a vlhkost v domácnosti (teplotní rozmezí mezi 20-22°C, relativní vzdušná vlhkost pod 50 %). Pokud disponujete klimatizací, je třeba filtry měnit mnohem častěji (zvláště ve vaší pylové sezóně). Je třeba se postavit proti plísním (kterým může nedostatek přirozeného větrání vyhovovat) a nemilosrdně je hubit. Je zapotřebí se vyvarovat kontaminace vzduchu v interiéru, takže kuřáci mají vážně smůlu. Zplodiny po kouření totiž perzistují v místnosti velmi dlouho poté, co vyprázdníte popelník. 

Nejlepší přítel člověka? Zkuste akvárium, rybičky nelínají.
Nejlepší přítel člověka? Zkuste akvárium, rybičky nelínají.

Zvířata? Je to na vás, ale jde to

Chce se to také průběžně informovat o „detailech“. Zajímavostí třeba je, že většina obyčejných laserových tiskáren patří mezi velké emitéry částic do okolního prostředí, takže i když vypadají naprosto technicky a bezpečně, můžete s nimi mít problém. Jinak je to celé hlavně o spoustě čištění, uklízení a vysávání. A domácí zvířata? Pokud se kvůli ne-alergenním plazům a ještěrům nechcete vzdát psů a koček (pokud tedy nejsou přímo příčinou vaší alergie), je možné s nimi dál žít. Jen je držte stranou od míst, kde trávíte nejvíce času, tedy typicky postel, a dopřejte jim jednou týdně koupel. Pak by vaše soužití mohlo být téměř bezproblémové.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com

Žít s alergií je opravdu nepříjemné
Žít s alergií je opravdu nepříjemné