Za dva měsíce to bude přesně rok od momentu, kdy se v našem finančním sektoru začaly hmatatelně projevovat důsledky finanční a ekonomické krize. ČNB výrazně snížila základní sazbu, ta spadla během podzimu o více než 1,25% a na začátku letošního roku snižování pokračovalo dále, až na dnešních 1,5%. Zítra má ČNB rozhodovat o další případné změně a spekuluje se, že ČNB sazbu sníží na 1,25%.

Banky na příchod finanční krize v říjnu loňského roku reagovaly zcela opačně, a to restriktivní úrokovou politikou. Po počáteční nejistotě v říjnu a listopadu se nicméně prakticky všechny banky shodly na strategii zavedení rizikových přirážek a posílení úrokových marží. To způsobilo odtržení vývoje sazeb od trendu, který až do podzimu 2008 udávala ČNB. Je to zcela zřejmé z přiloženého grafu, který pracuje s reálnými daty za poslední 3 roky, minimální a maximální hypoteční úrokovou sazbou pětileté fixace hypotéky do 70%.

Jak je vidět, ČNB na vývoj komerčních sazeb, v tomto případě hypotečních, ztratila zcela vliv. Bude zajímavé, jak se bude vyvíjet úroková strategie bank na podzim tohoto roku. Pokud banky budou držet doposud aplikovanou restriktivní strategii vytváření rezerv, nemůžeme o oživení hypotečního trhu mluvit. Jde o to, že všechny ostatní klíčové ukazatele nutné pro oživení trhu se budou v závěru roku pravděpodobně zhoršovat – nezaměstnanost, vývoj příjmů, stabilita ekonomiky nemají bohužel dobré vyhlídky.

Banky by měly zvážit své úrokové strategie a přehodnotit je. Dříve nebo později zjistí, že strategie navyšování marží na úkor nových klientů je neefektivní a funguje jako brzda oživení trhu, navíc je živou vodou pro refinancování. Zcela patrné je to na hypotečním trhu Velké Británie, kde banky po roce a půl trvající krize úrokové strategie přehodnotily a sazby snížily na historická minima. Čas pro přehodnocení úrokových strategií pomalu přichází, je jen otázkou, kdy si to naše banky začnou uvědomovat.

Vývoj hypotečních úrokových sazeb od poloviny roku 2006 pro fix 5 let a LTV do 70%:
Zdroj: Banky, ČNB, GOLEM FINANCE s.r.o.
Zdroj: Banky, ČNB, GOLEM FINANCE s.r.o.