Bydlet s hlavou v oblacích Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Komu z nás by se nechtělo dívat se z postele přímo na hvězdy či modré nebe? Romantický a zároveň bezbariérový rozlet našeho zraku zaručuje pohled přímo do nekonečna. Ano, touha po atypickém prostoru a odpoutání se od stereotypů, či účelné využití všech bytových prostorů, toto vše nás může přivést k myšlence rekonstruovat podkroví. Ale jak? A bude to vůbec stát za to?

Podkrovní prostor rozhodně není všední a fádní prostor. Má své výhody i nevýhody. A jaké to jsou? Výhod je nesporně více. Každý, kdo má zkušenost s podkrovním bydlením, jistě může potvrdit, že místnosti pod střechou velmi dobře působí na lidskou psychiku, navozují pocit bezpečí, soukromí, individuality a jedinečnosti.

Při rekonstrukci podkroví odpadá množství prací spojených se stavbou domu, jako například stavění základů. Tím se ušetří spousta peněz i času. To samé platí i o nosných konstrukcích, které jsou již také hotové. S původním krovem můžeme počítat tehdy, je-li dřevo zdravé a není napadené škůdci či houbami. Při lokálním napadení většinou postačí vyměnit poškozené dřevo a ostatní části natřít ochranným nátěrem.

O střeše se říká, že je korunou domu. Výhled z podkroví bývá velmi atraktivní. Dokonce i v lokalitách s jinak poměrně nudným okolím.

Současnost přeje volným dispozicím a ty si můžeme v podkrovních prostorech nejen dopřát, a rozhodně bychom se jich zde neměli vzdávat. Je lepší s nimi od začátku počítat a začlenit je do koncepce půdorysu. To, co dělá bydlení v podkroví jedinečným, je právě pohled na konstrukci krovu s viditelnými krokvemi nebo alespoň pohled na šikmé plochy vnitřní konstrukce střechy. Počítat zde musíme i s proměnlivou výškou,či různými výklenky.

Velkým přínosem podkroví je i dostatek světla, protože šikmé stěny umožňují lepší osvětlení podkrovních prostor. Doporučuje se použít větší počet střešních oken s nižším součinitelem prostupu světla. Prostory se prosvětlí a prosluní a tím se zvýší kvalita bydlení. Pokud chceme, aby se podkrovní pokoj dostatečně prosvětlil, měla by zasklená plocha tvořit asi 10% z plochy podlahy.

Nižší výšku po obvodu nám vynahradí střed místnosti. Někdy situace umožní i vložení dalšího poschodí, čímž vznikne mezonetový byt.
Foto SEIP - Ing. Lubomír KUPSA
Foto SEIP - Ing. Lubomír KUPSA
Překážky a nevýhody jsou všude a nevyhnou se jistě ani podkroví. Romantickou představu vystřídá realita. Jako každý prostor na bydlení musí i tento splňovat hygienické požadavky na bytovou výstavbu. Pokud se prostor nachází v památkově chráněné oblasti, nevyhneme se jednání na odboru památkové péče. Hlavním problémem bývá začlenění oken nebo vikýřů do střechy. Hledat se budou muset kompromisy, které by vyhovovaly oběma stranám.

Když se konečně přistoupí k realizaci, je situace radostnější. Konečně se něco děje. Musíme ale počítat se zvýšenými náklady na transport stavebního materiálu až pod střechu. Je zde důležité dodržovat konstrukční a materiálové zásady, protože v zimě tu hrozí větší tepelné ztráty a v létě naopak přehřívání místností než je tomu v běžném podlaží.

V malometrážních bytech v podkroví je otevřený prostor pod hřebenem střechy neekonomickým řešením, protože znamená vyšší náklady na topení. Proto se obvykle vybavuje mezistropem, což přináší opět vyšší náklady.

Podkroví je atypický prostor i pro nábytek, který se většinou zhotovuje na míru. Zohlednit se musí i šikmé stěny, takže zatímco například v koupelně se vana vejde pod skosení, sprcha už potřebuje výšku nejméně 2 m. Proto je nutné správně naplánovat půdorys bytu, aby v nás prostory nevyvolávaly pocit stísněnosti či osamělosti.

Při hledání podkrovního bydlení bychom měli vycházet z toho, že ne každý podkrovní prostor je vhodný na adaptaci. Záleží na tvaru střechy, kvalitě a možnostech konstrukčních a dispozičních úprav. Například malý sklon střechy vede k velkým půdorysným ztrátám. Ale jinak nezbývá nežli konstatovat, že bydlet s hlavou v oblacích je věc nádherná!
Foto SEIP - Ing. Lubomír KUPSA
Foto SEIP - Ing. Lubomír KUPSA
SEIP - Ing. KUPSA Lubomír
Poslat poptávku