Bydlíte s alergikem? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky
Obecně platí, že čím je člověk svědomitější v čistotě a péči o své okolí, tím je později citlivější a méně odolný vůči změnám ve svém okolí. Způsob života se rychle mění. Znečištěné ovzduší, nové materiály a konstrukce budov, nové chemické látky, nabídka potravin s aditivy, to jsou všechno vlivy, které na nás nepříznivě působí.
Poradíme vám, jak alergikům usnadnit bydlení...

Alergie je pojem, který vznikl ve 20. století a vyjadřuje přecitlivělost nebo nesnášenlivost vůči určitým subjektům. Kdybychom však sáhli do historie, choroby, které dnes patří k alergickým, existovaly již dávno. V současné době lze bohužel konstatovat, že každý čtvrtý člověk je alergik.

Alergie je reakce imunitního systému na určité látky přicházející z okolního prostředí. Alergeny, které vyvolávají alergie, přicházejí jak z vnějšího, tak i vnitřního okolí. Může to být pyl z květů, zvířecí srst, kosmetika, potraviny, prach, výkaly roztočů atd.

Věnujte pozornost:
  • kontrole vlhkosti - je nezbytná před ochranou mikroorganizmů
  • vybírejte stavební materiály a nábytek, aby míra uvolňování škodlivin byla co nejnižší
  • pravidelná údržba domácnosti a větrání je základem
Pojďte alergikům usnadnit bydlení
Myslete na to, že čerstvý vzduch je základ. Při zařizování bytu či rodinného domku tedy nezapomeňte na systém odvětrání, který zajistí nejenom čerstvý vzduch, zároveň odvede pachy a škodliviny převážně z kuchyně a koupelny. Nad sporákem by neměl chybět digestoř, který spolehlivě odsává pachy během vaření.

Prach je všude kolem nás, byť si ho někdy vůbec neuvědomuje. Najdeme ho na nábytku, podlaze a na povrchu věcí. Malé částice najdeme i ve vzduchu. Vzdušnými proudy se na dálku přenášejí roztoči. Tito miniaturní nezmaři mají rádi teplo a vlhko.

V domácnosti je najdeme především v lůžkovinách, kobercích, na čalouněném nábytku a na plyšových hračkách. Astmatici a alergici by měli především vyměnit koberce za jinou podlahovou krytinu, kde se prach a roztoči usazovat nebudou. Pokud se rozhodnete udělat rezolutní opatření, zaměřte se dále na závěsy, čalouněný nábytek a lůžkoviny. V boji proti roztočům je také účinné pravidelné větrání lůžkovin na čerstvém vzduchu.
Udržujte rovněž optimální teplotu (okolo 20 ° C) a vlhkost. Ideální vlhkost v ložnici nebo dětském pokoji, kde spíme, je 40 - 50 %. V panelových domech je v zimním období vlhkost pod 20 %.

Měli bychom vědět, že suchý vzduch narušuje sliznici dýchacích cest, dráždí ke kašli, způsobuje škrábání v krku a podobně. A právě suchý vzduch způsobuje celou řadu zdravotních problémů od chronické rýmy a bronchitidy až po vysušenou pokožku a únavu.

Vhodným pomocníkem jsou zvlhčovače vzduchu, které jsou k dostání na principu zvlhčování buď teplou parou, chladnou parou nebo jsou ultrazvukové. Takový přístroj lze pořídit od 1.000 – 7.000 Kč, pochopitelně cena rovná se kvalita. Zvažte především, co od takového přístroje očekáváte. Např. zvlhčovače na bázi ultrazvuku vytvářejí drobné kapičky vody, zvlhčovače na chladnou páru jsou obvykle velké přístroje, které v malých místnostech zaberou mnoho místa. Vysoká teplota při zvlhčování teplou párou likviduje choroboplodné zárodky a zabraňuje růstu bakterií a plísní.

Pokud se však s plísněmi již potýkáte, je nejvyšší čas s nimi zatočit. Pro astmatika jsou totiž nejnebezpečnější, mohou astma též přivodit. Jejich existenci zaznamenáme tak, že napadené zdivo nebo materiál se zbarví. Plísně potřebují především teplo a vlhko. Vznikají tedy v dobře vytápěných místnostech a tam, kde je často vlhko – tedy v koupelně. V zimě se převážně tvoří na studených nebo vlhkých zdech a podlahách, kolem oken. Rovněž pokud používáme zvlhčovače vzduchu, je nutné dodržovat optimální vlhkost, tedy 40 – 50 %, nikoliv vyšší.

Rostliny dokáží přinést do interiéru kousek přírody a jsou rovněž dekorativním prvkem. Některé z nich však mohou způsobit alergickou reakci. Řeč je zejména o pylech. V tomto případě jsou vhodnější rostliny ozdobné listem a nikoli květem.
Plíseň se může tvořit také na půdě, kdy je rostlina chybně ošetřována. Možností, jak se tomuto problému vyvarovat je pěstovat rostliny hydroponicky – tzn. pěstování rostlin bez substrátu. Rostliny tak čerpají živiny z vodního roztoku. Tento způsob pěstování je nejenom hygienický, protože houby a plísně mají nízkou šanci v takto čistém prostředí vznikat, je zároveň také velice dekorativní. Nejenže máme kontrolu nad čistotou, můžeme pomocí vodoznaku pouhým pohledem zjistit, zda má rostlina vody dostatek.

Přecitlivělost platí i na domácí zvířata. Pokud uvažujete o domácím mazlíčkovi a jste alergiky, určitě to není nejlepší nápad. Váš zdravotní stav by se mohl dramaticky zhoršit a byli byste pak nešťastní, kdybyste museli svému mazlíčkovi hledat nový domov. Největším alergenem je v tomto případě kočka, a pak následují psi a hlodavci. Alergeny jsou vylučovány slinami, kůží a močí.

Nejlepší obranou je útok a prevence
Základním pomocníkem, který by neměl chybět v žádné domácnosti s alergikem je teploměr a vlhkoměr. Při úklidu je nám užitečným pomocníkem vysavač. Na trhu jsou v současné době vysavače s vysokým sacím výkonem a s HEPA filtrem, který lze snadno omývat. Navíc jsou vysavače současného století vybaveny speciálními sběrnými sáčky, z kterých neuniká sběrný prach. Vyhýbáme se zásadně lůžkovinám z peří a upřednostňujeme lůžkoviny z dutých vláken. Důležité je také povlečení. Vybírejte vždy takové, které se dá prát na 60°C.
Pokud jste alergici, zvažte pořízení speciálních přístrojů, které vám usnadní nejenom dýchání, ale i celkový život. V případě zvlhčovačů a čističek vzduchu budeme muset sáhnout již hlouběji do kapsy. Je to však investice, která se rozhodně vyplatí. Základem pro každého z nás je světlo, voda, živiny a vzduch. Nemělo by nám být tedy jedno, jaký vzduch dýcháme, obzvlášť dýchá-li se nám s potížemi.