Když je potřeba, umí Češi šetřit (Ilustrační foto: Thomas Kelley/Unsplash) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Spotřeba elektřiny v roce 2022 meziročně poklesla o 3,9 %. České domácnosti si připsaly dokonce rekordní úsporu 9 %! Dokládají to statistiky Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který aktuálně zveřejnil zprávu o provozu elektrizační soustavy v ČR za poslední čtvrtletí roku 2022.

Energetický regulační úřad vydal poslední čtvrtletní zprávu o provozu elektrizační soustavy v ČR za rok 2022. Může tak bilancovat, jak jsme na to byli se spotřebou elektřiny. Čísla jsou to mimořádně zajímavá.

Meziroční změna spotřeby elektřiny v %. Jako netto je označena spotřeba očištěná o vlastní spotřebu na výrobu elektřiny, ztráty a spotřebu elektřiny na přečerpávání (Zdroj: ERÚ)
Meziroční změna spotřeby elektřiny v %. Jako netto je označena spotřeba očištěná o vlastní spotřebu na výrobu elektřiny, ztráty a spotřebu elektřiny na přečerpávání (Zdroj: ERÚ)

Necelá čtyři procenta dolů

Podle předběžných údajů se v meziročním srovnání celoroční spotřeba elektřiny snížila o 3,9 %. Toto číslo zahrnuje jak domácnosti, tak průmysl. V roce 2021 byla  celková spotřeba v ČR 62,8 TWh, v roce 2022 to bylo 60,4 TWh. Do celkové bilance velmi výrazně zasáhlo poslední „nejúspornější“ čtvrtletí roku. 

K největšímu snížení spotřeby došlo v říjnu, kdy byla naměřená hodnota o 7,6 % nižší než ve stejném období v roce 2021. Průměrná spotřeba za celé čtvrté čtvrtletí byla nižší o 6,6 %. Meziročně přitom spotřeba klesala ve všech měsících loňského roku.

Domácnosti snížily spotřebu skoro o desetinu

Snížení spotřeby elektřiny bylo patrné zejména u domácností, které se na ní v uplynulém roce podílely průměrným poklesem o 9 %, přičemž největší úsporu zaznamenaly v červnu (-17,9 %) a květnu (-16,7 %). 

Nejvyšší pokles spotřeby za dvacet let

 „Z našich předběžných statistik je zřejmé, že lidé v domácnostech s elektřinou loni bezprecedentně šetřili. Meziroční devítiprocentní pokles spotřeby byl nejvyšší za dvacet let, kdy ERÚ vydává zprávy o provozu elektrizační soustavy,“ komentoval data Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ. 

Nejvíce se ušetřilo na plynových elektrárnách

Na poklesu výroby elektřiny se podílely zejména paroplynové elektrárny, jejichž produkce meziročně klesla o více než polovinu (-51,4 %). Méně elektrické energie vyrobily také přečerpávací (-18,3 %) a vodní elektrárny (-13,1 %). To by mohlo souviset s omezováním spotřeby elektřiny v době špičky.

Přečtěte si více: Jak souvisí spotřeba plynu s výrobou elektřiny.

Naopak nárůst zaznamenala výroba ze solárních (+6,7 %) a větrných zdrojů energie (+6,6 %), a také z parních elektráren (+6,3 %). Plynové a spalovací elektrárny (-0,7 %) a jaderné elektrárny (+0,9 %) prakticky zopakovaly výsledek z předchozího roku.

Meziroční změna spotřeby zemního plynu v % (Zdroj: ERÚ)
Meziroční změna spotřeby zemního plynu v % (Zdroj: ERÚ)

Elektřinu jsme exportovali i v roce 2022

„I přesto, že množství vyrobené elektřiny se mírně snížilo, převládal také v loňském roce export energie nad jejím importem, a to poměrně výrazně. Roční hodnota salda, tedy rozdílu mezi exportem a importem,se zvýšila o 22,2 %, celkově na 13,5 TWh,“ říká Stanislav Trávníček.

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (Zdroj: ERÚ)
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (Zdroj: ERÚ)

Zdroj: Energetický regulační úřad