Vodní plochu si můžeme vybudovat prakticky v každé zahradě, dokonce i v natolik malé, že jsme si o jezírku ani netroufli snít. Možností je hned několik a uplatnění najdou snad v každé zahradě nebo dokonce i na terase. Je třeba se jen rozhodnout, jaký typ vodní plochy vytvoříme s ohledem na velikost zahrady a její charakter. Uměle vytvořená plocha nepřináší jen lesklý odraz vody a kvetoucí vodní rostliny, ale také nejrůznější zvuky. Šumění, bublání a zurčení vody, které dodají pocit klidu a pohody.

Pítka pro ptáky

Milovníci přírody na své zahradě ocení pítka pro ptáky, kteří po zimních měsících opustili krmítka. Opět tak budou ptáky na své zahradě pravidelně potkávat. Tato pítka jsou nejen efektní, ale mohou se také stát vkusným doplňkem zahrady i terasy. Mohou být vyrobena z keramiky, vytesána do kamene, nebo je můžeme vytvořit i ze starého plechového nádobí, které přinese nádech nostalgie.

Chrliče a zřídla

Zatímco vodopád a vodotrysk si můžeme dovolit jen ve velké zahradě, vodní chrlič nebo kamenné zřídlo si můžeme dopřát i na té nejmenší ploše. Voda tryskající jakoby ze země je velice uklidňujícím a působivým prvkem, který okouzlí snad každého. Pramenný kámen je samostatně stojící prvek, z něhož vytéká voda. Ta by měla být v uzavřeném okruhu, z vytékajícího kamene je zachycována a dopravována oběhovým čerpadlem zpět. Pramenný kámen může být vyroben z keramiky, plastu nebo z přírodního kamene.

Chrliče mohou mít tvar bludného nebo mlýnského kamene, které jsou provrtány a otvorem je přiváděna voda. Nebo může voda vyvěrat z barevné koule, která je buď keramická, z přírodního kamene nebo z lesklého kovu. Jsou oblíbené především proto, že si v každé zahradě nebo jezírku najdou svoje uplatnění. Zvolením správného materiálu se hodí jak do venkovské, tak do moderní zahrady. Milovníky středozemního stylu zaujme chrlič ve tvaru terakotového džbánu nebo amfory. Dalšími typy chrličů jsou nejrůznější plastiky zvířat a postav. V tomto případě ale může vzniknout elegantní umělecké dílo nebo komický kýč.
Pítko pro ptáky
Pítko pro ptáky
Kamenný žlab

V minulosti sloužily žlaby k napájení domácích zvířat. V současné době jsou žádaným okrasným prvkem v zahradě, který lze buď osázet rostlinami, nebo mu vdechnout půvab stojaté vody. I když je k vidění originálů opravdu poskrovnu, výrobci si snadno poradili s jejich velmi zdařilými napodobeninami. K dostání jsou masivní žlaby z kamene opatřené odtokem a žlaby s pumpou, která má funkci nejen dekorativní, ale  i přítoku vody. O stálý koloběh vody se postará uzavřený okruh, kdy voda teče z pumpy do žlabu a zpět pomocí čerpadla.
Chrlič
Chrlič
Vodotrysky

Další vodní radostí jsou vodotrysky. Vodotrysk je nejen dekorativní prvek, díky kterému se můžeme oddávat zvukům padajících kapek vody. Styl a velikost vodotrysku by měly být odvozené od velikosti jezírka a celkového uspořádání zahrady. Pokud se ptáte, co dokáže vykouzlit gejzír vody stoupající z vodotrysku vzhůru, jsou odpovědí nejrůznější čerpadla. Pomocí příslušenství dokážou vytvořit řadu vodních kouzel a efektů: vodní hřiby, kaskády, zřídla, vodní kalichy, rotující kaskády či vodní stěny. Tyto efekty jsou obzvlášť působivé v nočním světle. Kromě toho, že je vodotrysk velmi dekorativní, je také praktický. Umožňuje totiž pohyb vody, která se tak okysličuje a prospívá rybám. Neklidná voda však nesvědčí některým vodním rostlinám, proto by neměly být blízko vodotrysku vysazované.

Vodopády a vodní toky

Ne v každé zahradě se můžeme pyšnit přirozeným vodním tokem nebo dokonce vodopádem. Je však možné vytvořit cirkulující proud vody směřující do jezírka nebo podzemního rezervoáru. Pokud však toužíme po stále tekoucí vodě v potoce, nic není nemožné. Můžeme jej vybudovat z fólie, betonu nebo z prefabrikovaných dílků. O budování potoka se však dozvíme až v dalším díle našeho seriálu.
Vodotrysk
Vodotrysk